LSVb: '71 opleidingen te slecht'

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onderzocht de kwaliteit van hbo- en wo-onderwijs in Nederland. Op basis van de normen van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) bleken 71 studies niet goed genoeg te zijn. Daarvan zijn er 54 die aan de universiteit gevolgd kunnen worden.

De meeste van deze opleidingen zijn te volgen bij instellingen die wel zijn geslaagd voor een kwaliteitstest op instellingsniveau. Minister Bussemaker wil juist de nadruk leggen op een instellingstoets en minder op het beoordelen van opleidingen zelf, wat de NVAO nu doet. In het huidige systeem beoordeelt deze onafhankelijke organisatie één keer in de zes jaar opleidingen van hogescholen en universiteiten, waarna die een erkend diploma kunnen krijgen. Als een studieprogramma te slecht blijkt te zijn, moeten die aan de hand van verbeterplannen binnen twee jaar weer een acceptabel niveau krijgen.

De LSVb denkt dat als Bussemaker haar nieuwe beoordelingssysteem weet door te voeren, 90 procent van de studies met gebreken niet meer aan het licht zou komen. Een instellingstoets zorgt ervoor dat ze niet meer apart worden beoordeeld. De LSVb denkt dat de toets misschien wat kan zeggen over de algemene kwaliteit van de instelling, maar dat de negatieve extremen niet aan het licht zullen komen.

Welke opleidingen het onderzoek van de LSVb precies betreft en of er ook Nijmeegse tussen zitten, is helaas niet bekend.

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie