Home NieuwsNederland LSVb en VSNU: geen extra geld onderwijs en onderzoek kwalijk

LSVb en VSNU: geen extra geld onderwijs en onderzoek kwalijk

door Redactie

Uit de Rijksbegroting 2016 blijkt dat er er geen extra investeringen in onderwijs en onderzoek zullen komen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vinden dit een kwalijke zaak.

De LSVb stelt dat er veel onduidelijkheid bestaat over de 200 miljoen euro die in 2018 in het onderwijs zal worden gestoken. Minister Bussemaker had eerder toegezegd dat er 4000 docenten bij zouden komen voor de zomer, maar die zijn er nog niet. Sara Spano, voorzitter van de LSVb, stelt: ‘Van alle mooie beloften van de partijen die het leenstelsel steunden, zien we nog weinig terug in daden.’ De organisatie wil dat de minster en onderwijsinstellingen meer duidelijkheid geven over de onderwijsinvesteringen.

Aan andere beleidsgebieden dan onderwijs en onderzoek besteedt het kabinet wel meer geld. Dat het land de laatste tijd economisch is gegroeid, heeft volgens de VSNU te weinig opgeleverd voor onderwijs en onderzoek. De vereniging is van mening dat de noodzakelijke en structurele investeringen in onderwijs en onderzoek niet worden gedaan. Die zouden juist nodig zijn om het onderwijs te versterken en om Nederland economisch gezien meer op de kaart te zetten.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) spreekt in de Rijksbegroting wederom over een onderwijsinvestering van 1 miljard euro vanaf 2018. De VSNU meent dat deze opbrengst uit de invoering van het studievoorschot niet groot genoeg is en te langzaam wordt geïnvesteerd. Universiteiten merken pas te laat iets van het geld en moeten in de tussentijd zelf te veel inleggen, vindt de VSNU.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen