10.000 Radboudpromoties

Vincent Veerbeek
Promoveren kun je leren

Vrijdag ontving psychologe Sterre Simons de doctorstitel voor haar onderzoek naar stress bij kinderen. Ze is daarmee de 10.000e promovendus die deze titel ontvangt sinds de Radboud Universiteit (RU) in 1924 de eerste promotie uitreikte. 

Die eerste promotieplechtigheid vond 94 jaar geleden plaats, een jaar na de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Toen promoveerde Rein van der Velde op zijn onderzoek over 'Thessalische dialektgeographie', begeleid door promotor Jos Schrijnen, tevens de eerste rector van de universiteit. De eerste jaren bleef het rustig, met vijf promoties in vijf jaar tijd. Het duurde dan ook tot 1974, vijftig jaar na de eerste promotie, voordat de teller op duizend stond. De afgelopen decennia is het aantal promoties gestaag toegenomen en inmiddels promoveren meer dan 400 mensen per jaar. Dit loopt in de toekomst mogelijk nog verder op, aangezien promovendi sinds kort ook bij een universitair hoofddocent kunnen promoveren. 

Naast feiten over het aantal promoties de afgelopen 95 jaar, zet de RU vandaag ook een aantal cijfers op een rij over de man-vrouwverhoudingen in het promotiecircuit. De achtste promotie in 1929 was voor Katrien van Munster en ze was daarmee de eerste vrouw. Ook hier is in de loop der jaren een flinke ontwikkeling geweest. Sinds 2010 doen vrouwen het zelfs beter dan mannen wat betreft het aantal promoties per jaar.

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie