Big Brightspace is watching you

Docenten konden surfgedrag studenten volgen

Studieadviseurs en docenten konden online meekijken met de activiteiten van studenten binnen Brightspace. De nieuwe digitale leeromgeving, die met ingang van dit collegejaar Blackboard heeft vervangen, stond docenten toe het surfgedrag van studenten individueel te volgen.

Dit is ontdekt door de studentenfractie van AKKUraatd en masterstudent Niek Steenhuis, die dit vrijdagmiddag via een statement naar buiten brachten. Volgens de fractie begonnen de vermoedens over de privacyproblemen drie weken geleden. 'Voor docenten en studentassistenten is het mogelijk om surfgedrag binnen Brightspace van individuele studenten te tracken, zonder dat studenten daarvan op de hoogte worden gebracht', zegt AKKURaatd in het statement. 'Het gedrag van studenten op Brightspace kan dus door docenten gevolgd worden, zonder dat de studenten zich hier van bewust waren.'

Na vragen van AKKUraatd, dat met vier zetels in de studentenraad zetelt, heeft de RU donderdagavond de trackingfunctie uitgezet. Volgens de fractie heeft de universiteit hiermee 'goed gereageerd op onze vragen'. De universiteit heeft de studentenpartij beterschap beloofd en bezweert dat studenten in de toekomst de mogelijkheid krijgen zelf te bepalen welke informatie op Brightspace wordt gedeeld.

 

Reacties (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

what's now a bug for students was once a feature for university management ...
- but did these students really squash their BrightSpace bug ? -
or did we just witness the successful 'redefinition' of a feature into that of a squashed bug ... ?

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie