Blijdschap overheerst bij heropening Refter

Joep Dorna
Make-over van 2,5 miljoen euro

Eindelijk is het zo ver: de nieuwe Refter is open. Onder het toeziend oog van een bonte stoet van hongerige studenten, Radboudbobo's en Reftermedewerkers is het vernieuwde restaurant gisteren officieel geopend.

Wie een jaar geleden een rondje door de Refter had gelopen, had nooit gedacht dat het restaurant er nu zo uit zou zien. Studenten en medewerkers kunnen kiezen tussen maaltijden bij zes kraampjes, in keukenstijlen variërend van Oosters tot Amerikaans. Ook zijn er nog altijd klassieke Reftermaaltijden zoals pasta bolognese of shoarma. Prijzen variëren afhankelijk van de gekozen maaltijd: vegetarische maaltijden zijn over het algemeen goedkoper dan maaltijden met vlees.

De opening werd afgetrapt door in het blauw gehulde dansers van dansvereniging Dance Fever, die de bezoekers op feeërieke tonen meelokten naar het podium. Daar nam Wilma de Koning, vicevoorzitter van het College van Bestuur, de slechte reputatie van de Reftermaaltijden op de hak door een verhaal uit de jaren '60 over Reftermaaltijden voor te lezen: 'Op de lange duur brengt dit onherstelbare schade aan de algemene gezondheidstoestand toe.' Gerben Smit, de directeur van het Facilitair Bedrijf (FB), bedankte iedereen die enigszins heeft bijgedragen aan de nieuwe Refter, waarna hij en vier collega's door aan een hendel te draaien de Refter heropende.

Openingrefter400xBeter bakkie
Na de openingspraatjes haastten bezoekers zich naar de zes counters om te genieten van gratis minihamburgers. De meeste klanten waren erg blij met de nieuwe Refter. 'Ik vind de Refter heel erg opgeknapt. Het is nu veel moderner en ze hebben echt op de behoeften van studenten ingespeeld', zei een student bijvoorbeeld. Een ander voegde toe: 'De koffie is echt veel beter te drinken. Het is ook gezellig dat je nu in knusse hoekjes wat kan drinken, dat was in de oude Refter niet.'

Aan de make-over hangt wel een prijskaartje. In totaal is er voor 2,5 miljoen euro aan de Refter gesleuteld. De nieuwe kraampjes, keukens en zitplaatsen hebben het FB 1,25 miljoen euro gekost. Daarnaast heeft het Universitair Vastgoedbedrijf hetzelfde bedrag in het verbouwen van leidingen, de komst van nieuwe ramen en deuren en de installatie van een nieuw verwarmingssysteem gestoken.

Afruimband
Het is eraan af te zien: bijna alles in de Refter is fraai verbouwd. Enkel de afwaskeuken is hetzelfde gebleven. Waar de meeste medewerkers in het restaurant tijdens de opening hard aan het werk zijn, staat Max Moons naast een afruimband rustig over zijn laptop gebogen. 'Ik sta sinds vier uur ingeroosterd, maar er is nog geen afwas teruggekomen. Ik ben wel even bij de opening gaan kijken, maar ik werk eigenlijk liever aan mijn studieopdracht.'

Met de komst van wegwerpmaterialen bij veel counters is er mogelijk minder werk voor de afwaskeuken. Moons betwijfelt dit. 'Er komt nu minder afwas binnen, maar we moeten wel veel meer sorteren', vertelt de student Kunstmatige Intelligentie terwijl hij naar meerdere gekleurde bakken met schone vaat wijst. 'We zullen het zien nu we voor het echie zijn begonnen.'

Kleedkamers gesneuveld
In de openingsweek waren de disposables een kritiekpunt van milieubewuste studenten: waarom zijn er zoveel wegwerpproducten nodig? Volgens FB-directeur Smit doet de universiteit er alles aan om zo milieuzuinig te werken. 'Alle wegwerpproducten zijn recyclebaar. Daarnaast kunnen klanten bij alle kraampjes voor servies kiezen.' Een ander kritiekpunt: de kleedkamers voor medewerkers. Deze zijn bij de verbouwing gesneuveld, tot onvrede van sommige personeelsleden.

Uiteindelijk overheerst vooral blijdschap over de opening. 'Ik ben enorm blij dat ik hier terug ben', zegt een medewerker. 'Nu kunnen we hier echt iets neerzetten.'

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie