Home NieuwsRadboud Universiteit RU gaat tegen minister in en bezuinigt niet op alfa- en gammastudies

RU gaat tegen minister in en bezuinigt niet op alfa- en gammastudies

door Redactie

Afgelopen mei adviseerde de Commissie- Van Rijn de minister van Engelshoven (Onderwijs, D66) om 250 miljoen euro te herverdelen van alfa-, gamma- en medische studies naar bèta en technische studies. Hoewel het kabinet in juni voor deze herverdeling koos, zijn veel brede universiteiten niet van plan dit advies te volgen.

Tekst: Myrte Nowee

Het voorstel voor de herverdeling kwam voort uit de grote vraag vanuit de arbeidsmarkt naar bèta- en technisch opgeleiden. Van de 324 miljoen euro die beschikbaar is gesteld voor Nederlandse universiteiten zal 250 miljoen daarom niet meer op basis van het totaal aantal studenten, maar op basis van het aantal bèta- en techniekstudenten worden verdeeld. Universiteiten mogen vervolgens zelf kiezen hoe zij dit geld verdelen over de studies, al wordt geadviseerd om dit vooral aan bèta en techniek te besteden.

Zachte landing
Brede universiteiten lopen het risico op technische universiteiten achter te raken wanneer zij dit advies niet volgen. De technische universiteiten profiteren namelijk het meest van deze regeling. Toch hebben veel algemene universiteiten aangegeven niet mee te gaan met dit advies, zo ook de Radboud Universiteit (RU).

‘Omdat alfa-, gamma- en medische studies al problemen hebben denken wij dat het op dit moment niet verstandig is om geld daarvandaan over te hevelen naar bèta en techniek’, vertelt rector magnificus Han van Krieken. Daarnaast heeft het kabinet beloofd eenmalig 41 miljoen euro extra vrij te maken voor een ‘zachte landing’. Daarmee hoopt de RU de effecten van de maatregel de eerste twee jaar teniet te kunnen doen. ‘De begroting voor het komende jaar is al rond. We kunnen ongeacht wat er besloten wordt het komende jaar vooruit.’

Prinsjesdag
Wat er na die eerste twee jaar moet gaan gebeuren is nog onduidelijk aangezien de commissie Van Rijn ook van plan is met een nieuw bekostigingssysteem te komen. ‘Dan verandert er erg veel’, stelt Van Krieken. ‘Het is dus niet zinvol om nu al over 2022 te spreken.’ Ook hebben universiteiten eerder dit jaar aangegeven het niet eens te zijn met het nieuwe beleid. Het is nog afwachten wat de minister hiermee gaan doen. Op Prinsjesdag hopen de universiteiten meer te weten.

Wanneer het beleid wordt voortgezet denkt de RU eraan om extra investeringen te verschuiven richting bèta, om zo het verschil in niveau met technische universiteiten te beperken, vertelt van Krieken. ‘Maar daar kunnen we pas over beslissen wanneer we weten wat er daadwerkelijk zal gaan gebeuren. Dat weten we pas wanneer Prinsjesdag is geweest.’

 

Studentenvakbond AKKU protesteerde eerder dit jaar tegen de maatregel.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen