Studentenaantal op de RU blijft groeien

Redactie
'niet groter, maar beter'

De Radboud Universiteit (RU) telt dit jaar bijna 23.000 studenten. Het is een toename van 25% ten opzichte van tien jaar geleden. Naar verwachting zet deze stijging zich de komende jaren voort.  

Tekst: Noah Kleijne

De Nederlandse universiteiten groeien harder dan verwacht. Het aantal studenten in collegejaar 2019-2020 heeft voor eerst de 300.000 heeft overschreden. Ook de RU is betrokken bij deze groei: dit jaar steeg het aantal studenten met maar liefst 3,8% ten opzichte van vorig jaar. 

Vaker keuze voor universiteit
Volgens Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, ligt de oorzaak van deze stijging vooral bij het aantal jongeren dat de bewuste keuze maakt voor de universiteit. 'Het aantal vwo-scholieren in de regio neemt af, maar vwo-scholieren kiezen wel steeds vaker voor een universitaire studie.' Ook onder hbo-studenten is de stap naar de universiteit populair blijkt uit documentatie van De Vereniging van Universiteiten.

De RU heeft de taak om te handelen met de praktische kant van groei. De universiteit heeft op drukke momenten namelijk af en toe last gehad van een tekort aan lokalen en collegezalen. Zo worden rechtenstudenten bijvoorbeeld genood om hoorcolleges te volgen via een videoverbinding wanneer zij niet meer in de collegezaal passen. Het toegenomen aantal studenten kan bovendien leiden tot een toename van de werkdruk bij docenten.

Omdat de stijging van het aantal studenten geleidelijk gaat moet dit voor de komende tijd voor de RU geen problemen vormen. 'Het is namelijk ook nog niet honderd procent duidelijk hoe deze groei zich over de komende jaren zal ontwikkelen.' Wel blijft de Radboud Universiteit vasthouden aan haar idealen. In de woorden van Gerritsen: 'We hebben altijd gezegd, niet groter maar beter.'

 

 

 

 

 

 

Reacties (0)

Op dit bericht is nog niet gereageerd.

Laat een bericht achter

  1. Reageer als gast
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie