Angst voor de dood

Kroegtheoloog: de dood

‘Als je alleen maar de regels volgt en niet geniet, doe je het geschenk van het leven geen eer aan.’ Theologiestudente Joanne denkt na over de balans tussen geloven en plezier maken en beschrijft het studentenle- ven met een zakbijbel in haar hand.

Als ik alleen thuis ben, ben ik bang dat ik door de treden van de ladder van mijn hoogslaper val, mijn been breek en na dagenlang pijn lijden gevonden word. Wanneer ik omhoog mijn bed in klauter, bekruipt me de angst dat er een ‘The Ring’-achtig meisje op mijn bed zit te wachten. De eerste nacht die ik bij mijn vriend doorbracht, was ik bang dat hij heimelijk een seriemoordenaar was. Bij het voorbijrazen van een ambulance met sirene, vrees ik dat een vriend van mij het slachtof- fer is. Vlak voor een toetsing ben ik bang door de mand te vallen omdat ik eigenlijk veel te dom ben. Soms denk ik dat ik alleen bij mijn vriendengroep hoor, omdat mijn vrienden me zielig vinden.

Bang voor de dood ben ik niet, hoewel ik niet geloof in een leven na de dood. Veel mensen vinden dit vreemd: het wordt als één van de grootste dogma’s uit het christendom gezien dat er leven na de dood is en dat we uit de dood zullen opstaan. Zo staat dat immers ook over Jezus beschreven in de Bijbel. Mij lukt het simpelweg niet om dat te geloven.

Als ik denk aan hemel en hel, dan hoop ik wel dat er gerechtigheid zal zijn na dit leven, omdat er op de we-reld te veel onrecht is: moord, racisme, genocide, etc. Ik zal niet stellig beweren dat er geen hiernamaals is, maar ik kan me er geen voorstelling van maken.

’s Nachts niet kunnen slapen, omdat ik iemand slecht heb behandeld: dat is mijn hel. Het idee hebben dat alles op zijn plaats valt, barsten van geluk: dat is mijn hemel. De momenten dat ik in vrede stante pede zou kunnen sterven, omdat ik een goed leven heb geleid, maar het liefst nog honderd jaar doorga. Elke dag probeer ik de hel te vermijden en de hemel te bereiken, maar op een heel praktische manier. Ik probeer ieder mens goed te behandelen, ik tel mijn zegeningen en sta stil bij de mooie momenten zonder de moeilijke momenten te ontkennen. En mijn vriend heeft me na al die jaren nog steeds niet in de kelder opgesloten.

 

Een go(e)d voorbeeld

Kroegtheoloog: godsbeeld

Als je alleen maar de regels volgt en niet geniet, doe je het geschenk van het leven geen eer aan.’ Theologiestudente Joanne denkt na over de balans tussen geloven en plezier maken en beschrijft het studentenleven met een zakbijbel in haar hand.

‘Ehm, mag jij wel bier drinken? Is jouw rokje niet te kort? Als aankomend dominee moet je toch het goede voorbeeld geven?’ Typische opmerkingen. Mensen weten de antwoorden heus wel, maar willen toch even porren. De leukste vraag vind ik: ‘Heb je dan ook geen seks voor het huwelijk?’ Eigenlijk een bizarre vraag, als je iemand net ontmoet. Ik vraag een willekeurige vreemde ook niet wanneer hij seks heeft. Hoe dan ook: omdat ik al getrouwd ben geweest, zeg ik graag dat ik sowieso nooit meer seks heb voor het huwelijk. Dat ligt al achter de rug.

Wat je wel en niet mag volgens God, hangt af van het godsbeeld dat je hebt. De Remonstranten hebben vaak campagnes met posters, waarop teksten staan als ‘mijn God laat me zelf denken’. Het godsbeeld dat ze beschrijven vind ik prachtig. Die God vind ik persoonlijk ook binnen de Protestantse Kerk Nederland.

Soms hoor ik mensen zeggen dat ze niet in God geloven, dat ze alles doen wat ‘God verboden heeft’ en dat ze toch wel naar de hel gaan. Wat me dan opvalt, is dat ze juist een heel specifiek godsbeeld aandragen. Wat denk je dat God verboden heeft? Ik ken de 10 geboden en die zijn lang niet gek. Over het algemeen hebben we allemaal liever niet dat mensen stelen, moorden, vreemdgaan, enzovoorts. Daarbij is er een verschil tussen een verbod en een gebod. Geboden beginnen met ‘Gij zult niet…’

Wil je goed bezig zijn, dan zal je dit gedrag niet vertonen. Wanneer mensen het hebben over ‘wat God verboden heeft’ en dat ze naar de hel gaan, dan spreekt daar het beeld van een strenge, straffende God uit. Het godsbeeld dat je hebt maakt alles uit voor de vrijheid die je in het leven ervaart.

Als mensen mij vragen of ik in God geloof, wil ik eerst graag weten wat voor godsbeeld ze hebben, voordat ik dit beaam. Mijn God is als een vader die graag wil dat je een goed mens wordt en je daarom voorschrijft hoe dat moet. Een God die voor jou graag wil dat het je goed gaat. Ik kan niet geloven in een God die mij een lichaam gegeven heeft, maar me verbiedt er gebruik van te maken. Het geloof in zo’n God wens ik ook niemand toe. 

 

 

Theologie is juist superactueel

Kroegtheoloog: een ouderwetse studie

‘Als je alleen maar de regels volgt en niet geniet, doe je het geschenk van het leven geen eer aan.’ Theologiestudente Joanne denkt na over de balans tussen geloven en plezier maken en beschrijft het studentenleven met een zakbijbel in haar hand.

‘Wat doet zo’n jong meisje als jij bij zo’n ouderwetse studie?’ Donderdagavond in de kroeg, geen onbekende vraag. Mijn automatische antwoord: ‘Mensen zijn steeds meer met zingeving bezig, maar de kerk zullen ze niet snel instappen. Die staat voor veel mensen voor onbekende rituelen en vage taal. Theologie is voor mij de uitdaging om op die behoefte aan zingeving in te spelen en de rol van de kerk daarin te bekijken. Niet ouderwets dus, maar superactueel.’

Een goede vriendin, atheïstisch opgevoed, vroeg me eens naar de Heilige Geest. Als kroegtheoloog dacht ik dat wel even uit te kunnen leggen. ‘Het is een deel van de Drie-eenheid die ook God en de Zoon is. Na de Hemelvaart van Jezus, zendt Hij de Heilige Geest om mensen te inspireren zodat ze Zijn boodschap kunnen doorgeven.’ Terwijl ze me steeds waziger aankijkt, realiseer ik me dat ik een superdogmatisch praatje aan het houden ben. Vage taal. Ik probeer een persoonlijker antwoord. ‘Inspiratie, je gegrepen voelen, vervuld zijn van een energie die je het idee geeft dat het goed komt en je aan het werk zet’. Ik denk een glimp van begrip te zien, maar die vervaagt snel.

Frustrerend! Ik zeg wel stoer dat theologie juist nu zo spannend is, maar wanneer ik zondagmorgen tussen de grijze koppen zit, voel ik weinig avontuur. Ik kan mijn vriendin niet eens uitleggen wat de Heilige Geest is, laat staan dat ze zoiets uit een kerkdienst haalt. Ik houd van die kerkdienst, maar dat er weinig dertigminners zitten verbaast me niets. We hebben een andere belevingswereld nu: bij het woord koning denken we aan onze gezellige Prins Pils, die door zijn vrouw ‘een beetje dom’ werd genoemd. Waar denk je dan aan bij ‘God de Koning’?

Mijn vriendin kwam terug op ons gesprek. ‘Ik zat gisteren aan het raam een sigaretje te roken. Het was een mooie avond en ik had uitzicht op Nijmegen. Toen streek de wind langs mijn gezicht en ik voelde me gelukkig. Is dat wat je bedoelt met die Heilige Geest?’ Eerst gniffel ik om deze eenvoudige opvatting van de Heilige Geest. Dan voel ik een energie die met het idee geeft dat het goed komt en dat ik door wil met theologie. De vage taal wordt voor haar duidelijk door een ervaring die ze aarzelend toeschrijft aan iets Groters. In de theologie gaat het om deze ervaringen, hoe men ze heeft vertaald en hoe we er nu opnieuw over kunnen praten. En juist daarom zijn er jonge mensen nodig bij zo’n ‘ouderwetse studie’.