Na Radboudlied nu ook Radboudwiet

De Pipet: MaRUhuana

De Pipet is het satirische nieuwsmedium voor (studerend) Nijmegen, dat als doel heeft lezers op een luchtige en humoristische manier te informeren over campusnieuws en het Nijmeegse studentenleven. De Pipet: geen speld tussen te krijgen!

Radboud deelt wiet uit voor verbeteren studentenwelzijn
Om het studentenwelzijn te verbeteren heeft de Radboud Universiteit besloten eigen synthetische medicinale marihuana te ontwikkelen. De zogenaamde MaRUhuana bestaat uit Ruthenium-gebonden THC, de werkzame stof in marihuana. Door de Rutheniumbinding wordt de THC geleidelijker afgegeven in je lichaam, wat leidt tot een urenlange academische high. De nieuwe synthetische drug lijkt echter in niets op wiet. 'Het is gewoon wit poeder. Iemand die dit zakje ziet, zou zeggen dat het onschuldige poedersuiker is', aldus een enthousiaste student.

Nadat uit een enquête onder studenten bleek dat studenten vooral gelukkig worden van drugsgebruik, heeft de RU besloten voor de verandering eens naar haar studenten te luisteren. Als reactie op het nieuws uitten diverse internationale studenten hun onvrede over het feit dat zij worden buitengesloten van deze regeling. 'We willen ze zoveel mogelijk betrekken bij het studentenleven, maar nu even niet', laat een woordvoerder van de universiteit weten. 'Voordat we Duitsers uit de Waal moeten vissen.'

Op vertoon van een studentenkaart kunnen studenten vanaf 1 mei een zakje Radboudwiet ophalen in het Erasmusgebouw. Diverse Rechten- en Communicatiestudenten reageren enthousiast op het nieuws, en hopen met de nieuwe drug hun studie nog enigszins draaglijk te maken. Tevens is de nieuwe synthetische drug handig gebleken om het nieuwe Radboudlied nog enigszins goed te laten klinken. Om overmatig gebruik van de drug te voorkomen heeft rector magnificus Han van Krieken een goed advies: 'MaRUhuana is natuurlijk onweerstaanbaar, maar probeer voor de afwisseling ook eens een lijntje coke.'

 

Volgens authentiek recept

De Pipet: Vliegend Spaghettimonster op Hoogeveldt

De Pipet is het satirische nieuwsmedium voor (studerend) Nijmegen, dat als doel heeft lezers op een luchtige en humoristische manier te informeren over campusnieuws en het Nijmeegse studentenleven. De Pipet: geen speld tussen te krijgen!

Vliegend Spaghettimonster aangetroffen in Hoogeveldt-keuken
Forensische onderzoekers hebben eindelijk bewijs gevonden voor het bestaan van het Vliegend Spaghettimonster. Ze ontdekten onlangs dat het monster tot leven moet zijn gekomen in een keuken van studentencomplex Hoogeveldt. Uit sporenonderzoek bleek dat er zich kleine hoeveelheden spaghettigoddelijkheid bevonden tussen de vieze vaat, E. coli bacteriën en schimmels.

Al jarenlang wordt gespeculeerd of het spaghettimonster in levende lijve op aarde aanwezig is en nu is er eindelijk bewijs gevonden voor zijn bestaan. Uit een recent gevonden 21e-eeuwse wandtekening blijkt dat het monster niet alleen bestaat uit spaghetti en gehaktballen, maar ook uit stukken koelkast, een dobbelsteen, en onderdelen van een fornuis. Hierdoor is men tot de conclusie gekomen dat Hoogeveldt de enige plek is waar het monster ontstaan kan zijn.

De Hoogeveldt-gang waar het spaghettimonster tot leven kwam, is inmiddels omgetoverd tot bedevaartsoord voor hipsters met een vergiet op hun hoofd. Het is nog onduidelijk waar het monster zelf zich momenteel bevindt. De SSH& verzoekt huurders daarom om ramen en deuren gesloten te houden en ook niets rond te laten slingeren dat het monster zou kunnen lokken. 'Het spaghettimonster leeft bij voorkeur op W5-afwasmiddel, beschimmelde schuursponsjes en restjes pasta. Dus kijk uit!'

Nadat het nieuws zich over de campus had verspreid, werden veel studenten bang dat hun pasta in een monster zou veranderen. Een studente besloot zelfs al haar pasta preventief te verbranden, wat onlangs leidde tot een kleine brand op Hoogeveldt.

De SSH& roept de studenten op om rustig te blijven. 'Er is maar een spaghettimonster. Zolang het onduidelijk is waar dit monster is, hebben we de Hoogeveldt-gluurder gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Niets aan de hand dus.'

 

De kunst van het observeren

De Pipet: Stille surveillant op non-actief

De Pipet is het satirische nieuwsmedium voor (studerend) Nijmegen, dat als doel heeft lezers op een luchtige en humoristische manier te informeren over campusnieuws en het Nijmeegse studentenleven. De Pipet: geen speld tussen te krijgen!

Tentamensurveillant op non-actief na aanscherping regels
Tentamensurveillant Henk (86) is op non-actief gesteld omdat hij als surveillant niet irritant genoeg was. Meerdere studenten hebben de afgelopen tentamenperiode geklaagd over de werkwijze van Henk. 'Henk is altijd perfect voorbereid, krijgt het voor elkaar om zijn droge crackers volledig geluidloos op te eten en loopt zonder luid tikkende hakken door de zaal, zoals een echte surveillant wel zou moeten doen. Ik voel me gewoon niet thuis bij een tentamen zonder een bejaarde die hijgend over mijn nek meekijkt hoe ik een meerkeuzevraag mooi binnen de lijntjes probeer in te vullen', aldus rechtenstudent Erik.

De Radboud Universiteit (RU) erkent dat sommige surveillanten hun werk te goed doen, wat leidt tot irritatie bij studenten. 'Veel van onze surveillanten zijn gepensioneerden die vroeger ook al een vervelende baan hadden. Een oud-kolonel, een politiecommissaris, een manager bij de belastingdienst. Surveillanten moeten moeiteloos studenten kunnen opnaaien, maar tegelijkertijd moeten ze het aankunnen om zich urenlang helemaal kapot te vervelen. Daar moet je sterk genoeg voor in je schoenen staan. Helaas is niet iedereen geschikt voor deze frustrerende taken, waaronder Henk.'

Door zo irritant mogelijke surveillanten aan te nemen hoopt de RU alleen de studenten over te houden die kunnen presteren onder de zwaarste omstandigheden. 'Zo selecteren we de allerbeste studenten. Als jij een tentamen foutloos kan maken terwijl een surveillant snotterend en hevig ademend een koekje aan het opeten is, heb je een gouden toekomst voor je.'

Henk heeft begrip voor het nieuwe beleid, maar vindt het onacceptabel hoe hij aan de kant wordt geschoven. 'Laatst surveilleerde ik bij een tentamen bij Geneeskunde, maar ik mocht niet gaan plassen omdat ik geen doktersbriefje had. Ze hebben nu zelfs mijn rollatorparkeerplek van me afgepakt.'

 

Nijmeegse kanspareltjes van weleer

De Pipet: Langstudeerder wordt museumstuk

De Pipet is het satirische nieuwsmedium voor (studerend) Nijmegen, dat als doel heeft lezers op een luchtige en humoristische manier te informeren over campusnieuws en het Nijmeegse studentenleven. De Pipet: geen speld tussen te krijgen!

Foto: Vincent Veerbeek

Zestiendejaars bachelorstudent tentoongesteld in Museum Het Valkhof
Vanaf begin december zal in Museum Het Valkhof in Nijmegen een zestiendejaars bachelorstudent worden tentoongesteld. Biologiestudent Joost zou eigenlijk vorig jaar al te zien zijn, maar vanwege zijn uitstelgedrag duurde het een jaar langer. Hij heeft er hard voor moeten werken om te komen waar hij nu staat. 'Zoveel deadlines niet halen is echt een uitdaging. Niemand haalt zo weinig ECTS als ik, ik ben gewoon een unieke student.'

De komende veertig jaar zal de student in het museum achter glas de kunst van het langstuderen beoefenen. Joost werd na een tip opgepikt uit een stoffige studentenkamer, waarna bleek dat enige restauratie nodig was. 'We hebben hem onder de douche gegooid en nieuwe kleren aangetrokken. Hij is echter een rijksmonument, dus aan zijn uiterlijk mochten we helaas weinig veranderen', aldus een woordvoerder van het museum.

De student is een van de topstukken van de nieuwe expositie van Museum Het Valkhof, "Nijmeegse kanspareltjes van weleer". Het museum is dan ook in zijn nopjes met het aantrekken van Joost. 'Deze historische student is voor veel studenten een voorbeeld van hoe het niet moet. We willen hem graag behouden worden voor de stad.' Op de vraag of hij al bijna is afgestudeerd, is Joost duidelijk: 'Ik heb al 8 jaar mijn bacheloropleiding bijna afgerond.' Hij is hoe dan ook nog twee jaar te bewonderen in het museum. 'Maar waarschijnlijk weet ik dat nog wel met een aantal jaar te rekken', aldus Joost.

 

'Uitmuntend matig voedsel'

De Pipet: Michelinster voor Reftervoedsel

De Pipet is hét satirische nieuwsmedium voor (studerend) Nijmegen, dat als doel heeft lezers op een luchtige en humoristische manier te informeren over het campusnieuws en het Nijmeegse studentenleven. De Pipet: geen speld tussen te krijgen!

Refter krijgt Michelinster voor uitmuntend matig voedsel
De Refter is beloond met een Michelinster voor haar uitmuntend matige voedsel. Het universiteitsrestaurant kreeg van de jury de hoogste beoordeling voor haar zeer uitdagende en verse gerechten. 'Met name de ingeblikte zalmfilet was indrukwekkend: deze komt vers vanuit de Lidl-koeling. Zonder blikopener erbij is het zeer uitdagend gerecht!' Daarnaast viel ook de rauwe, Bourgondische aardappelschotel zeer in de smaak. 'Deze aardappel komt direct van het platteland, ik heb nog nooit zoiets vers gegeten. Het beetje aarde dat nog op de aardappel zit zorgt voor een verfrissende scrub van je darmen', aldus een lid van de vakjury.

Ondanks het feit dat de Refter de prijs van de gerechten heeft verhoogd naar 38 euro, blijven ook studenten enthousiast. 'Als ik bij de Refter eet, komt het er altijd gelijk weer uit. Hierdoor kan ik gewoon blijven eten, fantastisch!' Met name over Texture Free Tuesday blijft men enthousiast: 'Normaal moet ik kauwen, maar nu kan ik mijn biefstuk gewoon met een rietje opdrinken. Wat makkelijk, zeg', aldus studente Eva.

Naast de smaaktest werden de gerechten aan nog een aantal andere tests onderworpen. Zo werd een aantal gerechten van de bovenste verdieping van het Erasmusgebouw gegooid. De gerookte kip met lauwe diepvriesgroenten overleefde de test. 'Als een blok beton zo stevig', luidde het oordeel van de vakjury. Zelfs het Refterbord overleefde de test, maar deze werd snel meegenomen door een oplettende student die Refterservies spaart, aldus een woordvoerder van de universiteit.

 

Het hele verhaal over intro en ontgroeningen

De Pipet: Ontgroeningen en goede doelen

Verenigingen opgelucht: genoeg ongelukken tijdens ontgroening
Studentenverenigingen Carolus Magnus, Ovum Novum en Phocas zijn opgelucht over het aantal incidenten dat tot nu toe tijdens de ontgroening is voorgevallen. De voorspelling was dat er door de strengere maatregelen minder incidenten zouden plaatsvinden, maar gelukkig blijkt de schade groter dan verwacht. Carolus Magnus maakt zich daarom niet druk over de toekomst. ‘We zullen er met z’n allen voor zorgen dat er zoveel mogelijk incidenten voorvallen. We hebben een reputatie hoog te houden en dat kan natuurlijk niet zonder ontgroeningsschandalen.’

Waar de vereniging Ovum Novum vorig jaar zelden negatief in het nieuws kwamen, ging het bij Groningse vereniging Vindicat wel behoorlijk fout. Ondanks de vele commotie bij Vindicat is Ovum Novum niet van plan in te grijpen in het eigen ongroeningsprogramma. ‘We hebben jaarlijks voldoende incidenten, dit wordt alleen niet altijd opgepakt door de media. Helaas hebben onze leden een geheimhoudingsplicht en daarmee schieten we onszelf ei- genlijk behoorlijk in de voet’, aldus voorzitter Gijs Heldens. Rector magnificus Han van Krieken ziet geen reden tot ingrijpen. Hij wijst op de van oudsher ‘mooie traditionele gebruiken’ om tijdens de ontgroening geslagen te worden met een stok, door een corpsbal in de Waal gegooid te worden, of je eigen hartmedicijnen door het toilet te moeten spoelen. ‘Als je geluk hebt krijg je zelfs een aantal pittige opmerkingen over het vermoedelijke beroep van je moeder op je afgevuurd. Dat hoort er allemaal bij!’

RU steunt goed doel tijdens introductie: voor elk verkocht biertje gaat 20 cent naar de Maag Lever Darm Stichting
Voor elk biertje dat wordt verkocht tijdens de introductie van de Radboud Universiteit gaat er 20 cent naar de Maag Lever Darm stichting. Op deze manier hoopt de RU iets bij te dragen aan de strijd tegen leverfalen, waar jaarlijks tienduizenden Nederlanders mee te maken krijgen. ‘Zo kunnen de studenten iets teruggeven aan de maatschappij. Door zoveel mogelijk bier te drinken tijdens de introductie, komt er een hoop geld vrij voor onderzoek naar leverfalen. Hoe meer bier ze drinken, des te sneller kunnen we allemaal genieten van een gezonde lever’, aldus een woordvoerder van de universiteit.

De RU heeft ook overwogen om voor elk verkocht pakje sigaretten een euro te doneren aan KWF Kankerbestrijding, maar van dit plan werd uiteindelijk afgezien. ‘Dan zouden we mensen motiveren om te roken, en dat vinden we vrij ongepast. Weet je niet hoe ongezond roken voor je is?’