De surfers van Aeolus

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegse Studenten Surf Vereniging Aeolus in Café van Rijn.

Tekst: Wout Zerner
Foto's: Immy Niemeijer en Pia Rademacher
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van ANS.

Het is nog relatief rustig aan het begin van de avond in Café Van Rijn. De surfers van Aeolus komen een voor een aanwaaien. ‘Dat is het Aeolus-halfuurtje’, lacht Emma (24), masterstudent Orthopedagogiek. ‘We zijn vaak allemaal wat later.’ Het te laat komen typeert de sfeer binnen de vereniging. Frank (26), afgestudeerd aan het conservatorium, vervolgt: ‘De borrels zijn bij ons zo onvoorspelbaar als de wind. De ene keer is het heel druk en de andere keer kan het heel rustig zijn. Daardoor zijn we soms om twaalf uur al thuis, maar het kan ook later worden’, vertelt hij.Stamgasten Aelous Foto 2

‘Binnen onze vereniging heerst er een beetje een surferlifestyle’, vertelt Hans (33), afgestudeerd in werktuigbouwkunde. ‘Dat heb je ook wel nodig bij het windsurfen, omdat je heel afhankelijk bent van de wind. Op een weekend gaan we als er wind staat het water op en wat we verder doen plannen we niet. Wij zijn geen zuipvereniging. In plaats daarvan gaan we het liefst zo vaak mogelijk op vakantie om te surfen.’

Het meest recente uitstapje van de vereniging was naar Denemarken. ‘We hebben een bus waar al onze materialen inpassen en daarmee zijn we daarheen gereden’, vertelt Sander (23), masterstudent Scheikunde. ‘In Denemarken was een groot meer dat vlakbij de zee lag. Hierdoor stond er een harde wind. Als je goed genoeg was, kon je ook op de zee surfen, maar dat lukte ons alleen de eerste tien meter’, lacht hij.

Naast de surfweekenden worden er ook andere evenementen georganiseerd. Zo gaat Aeolus op liftweekend. ‘De bedoeling was om zo snel mogelijk vanuit Nijmegen in Luxemburg te komen’, vertelt Emma. ‘In Duitsland stonden we een tijdje vast en na lang wachten hadden we eindelijk een lift. Bij de auto aangekomen zagen we dat er maar één zitplaats was en een hondenbench. Dus mijn reisgenoot en ik hebben afwisselend tijdens de rit allebei een uur in deze kooi gezeten.’ Jorryt (23), masterstudent Moleculaire Wetenschappen, lacht en vervolgt: ‘Tijdens het liften kom je de gekste mensen tegen. De chauffeur van mijn eerste lift vertelde ons al binnen vijf minuten over de negen relaties die hij heeft gehad.’

Naast deze activiteiten organiseert Aeolus een keer per jaar de Surfin’. ‘Ons clubhuis is tijdens dit festival de plek waar alles gebeurt’, legt Jorryt uit. ‘Het hele weekend draait dan om de relaxte surfersmentaliteit’, vervolgt Thijs (22), student Bio-Informatica aan de HAN. ‘We gaan barbecueën, feesten, chillen en surfen. We organiseren ook altijd twee themafeesten. Twee jaar geleden was dat ‘Gender in de blender’.’ Frank zegt lachend: ‘Alle mannen hebben de hele avond aan hun borsten gezeten.’ Sander vervolgt glunderend: ‘Het was mooi dat de vrouwen nu de mannen gingen versieren.’

Stamgasten Aelous Foto 1A

KroegpraatKroegpraat
Voor echte drukte is het nog te vroeg, maar het terras van Van Rijn wordt bevolkt door plukjes borrelende studenten. Binnen wordt de muziek langzaam maar zeker harder gezet om de kroeg klaar te maken voor de stapavond. Waar de leden van Aeolus bij Van Rijn rustig kunnen opstarten, is het later op de avond ook de plek voor de surfers om op stap te gaan.

Pubquiz

Hoe heette de baai waar tijdens de Olympisch Spelen van 2016 in Rio de Janeiro de windsurfwedstrijden werden gehouden?
Hans: ‘Tja, mogen we een mobiel gebruiken?’
Sander: ‘Ik weet alleen dat de baai heel vies was en dat Dorian van Rijsselberghe er heeft gewonnen.’
Jorryt: ‘Misschien de baai van Maria?’
Hans: ‘Doen we die, maar dat klopt niet.’

De leden van Aeolus slaan hier de plank volledig mis. Ze zijn goed op de hoogte van de vervuiling van het water, maar de naam van de baai is een te grote opgave. Het water waarop Van Rijsselberghe goud won heet de baai van Guanabara. Het biertje gaat aan hun neus voorbij.

In welk jaar surfte er een windsurfer over de A2 bij Den Bosch? Jullie mogen er twee jaar naast zitten.
Emma: ‘Ik denk ergens in de jaren tachtig.’
Thijs: ‘Hoe dan? Met wieltjes?’ Jorryt: ‘Je hebt toch water nodig?’
Sander: ‘In ’93 of ’95 was er een overstroming, dus mis- schien toen.’
Emma: ‘Oké, dan doen we ’94.’

Na het horen van de vraag kijken de windsurfers alsof ze water zien branden. Ondanks de verbazing komen ze verrassend snel op het idee dat er wel een overstroming moet zijn geweest. Met het antwoord 1994 zitten ze één jaar naast het juiste jaartal: 1995. Dit levert hun het eerste biertje op.

Stamgasten Aelous Foto 3Wie waren de uitvinders van het windsurfen?
Sander: ‘Misschien Robbie Nash; hij is heel oud en heeft een windsurfmerk.’
Hans: ‘Ik heb geen idee.’
Thijs: ‘Wat weten wij weinig jongens, we moeten echt iets aan onze kennis gaan doen.’
Sander: ‘Of Jason Polakow? Laten we voor Nash en Polakow gaan.’

De kennis over de geschiedenis van hun eigen sport moet worden bijgespijkerd bij de leden van Aeolus. NASA-ingenieur Jim Drake en golfsurfer Hoyle Schweitzer worden namelijk als uitvinders van het windsurfen gezien.

Waar bewaarde de Griekse god Aeolus volgens de mythe de winden?
Thijs: ‘In een grot.’
Sander: ‘Huh, waar bewaarde hij wat?’
Thijs: ‘Hij had de Noordenwind, Oostenwind, Westenwind en de Zuidenwind alle vier verslagen. Ja, ik wist dat deze vraag ging komen.’

De voorbereiding van Thijs legt de groep geen windeieren. Volgens de mythologie bewaarde Aeolus inderdaad de winden in een grot van waaruit hij ze de wereld overstuurde. Met de wind vol in de zeilen gaat Aeolus door dit goede antwoord voor het tweede biertje.

Hoelang had Dennis Klaaijssen nodig om de Noordzee over te steken op een surfplank? Jullie mogen er 15 minuten naast zitten.
Sander: ‘Zullen we 6 of 7 uur doen? Hij heeft ook pauze nodig.’
Hans: ‘Nou, ik denk niet dat hij een pauze neemt hoor.’ Emma: ‘Ik denk 6 uur.’
Sander: ‘6 is wel snel. Laten we 7 uur doen.’

Het idee van Emma wordt door de rest van de groep in de wind geslagen, waardoor het definitieve antwoord fout is. Klaaijssen had voor zijn oversteek 6 uur, 2 minuten en 15 seconden nodig.

De AfrekeningDriebiertjes
Het gaat de leden van Aeolus niet voor de wind tijdens de pubquiz. Door de voorbereiding en kennis over overstromingen in het verleden valt het feestje toch niet compleet in het water. Gelukkig zit de sfeer er goed in bij de windsurfers. Daarnaast is Café Van Rijn een gezellige locatie om te borrelen en later op de avond met de voetjes van de vloer te gaan. Dit levert Aeolus een bonuspilsje op, waardoor het totaal op drie biertjes komt.

 

 

 

 

De dispuutsdames van Carmen

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Onafhankelijk damesdispuut Carmen in Malle Babbe.

Tekst: Bram Jodies
Foto's: Steven Huls
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de zevende editie van ANS.

Wanneer een Molenstraatganger de lentemiezer wil ontlopen, is Malle Babbe een aangename schuilplek, zeker wanneer blijkt dat de dames van Carmen er hun intrede hebben gedaan. Onder het genot van bier en wijn komen ze bij elkaar om ‘nuchter en niet oppervlakkig te lullen’, zegt Maylon (23), vijfdejaarsstudent Amerikanistiek. Op de vraag of er nog meer is dat de dames typeert, antwoordt Angela (23), afgestudeerd in Bedrijfskunde: ‘We zijn gewoon fucking lekker.’ Nadia (24), vierdejaarsstudent International Business and Languages aan de HAN, voegt toe: ‘Iedereen wil zijn mannetje staan, niemand laat over zich heen lopen.’

Met 21 leden is Carmen niet het grootste dispuut van Nijmegen, maar het heeft al wel naam gemaakt. ‘De oprichters hebben elkaar in 2003 leren kennen op studiereis in het Mexicaanse Playa del Carmen. De reis was zo legendarisch dat ze er meer mee wilden doen’, legt Maylon uit. Bij Carolus Magnus en Argus konden de dames hun draai niet vinden, dus besloten ze zelf een dispuut op te richten.Carmen 1

Naast het wekelijkse borrelfestijn bezoeken de dames toernooien en feesten van andere disputen. Verder organiseren ze ieder jaar de barcontest in hun stamkroeg Malle Babbe. Bij deze competitie mogen verschillende groepen achter de bar staan in een poging zo veel mogelijk omzet te draaien. De dames hebben hiervoor een speciale tactiek. ‘We nodigen vaak alle herendisputen uit om langs te komen en wij lopen dan bijvoorbeeld rond in Tirolerpakjes’, grijnst Maylon.

Zoals het een goed dispuut betaamt gaan de dames van Carmen ook twee keer per jaar op dispuutsweekend. Van tevoren weten de leden nog niet waar ze heen gaan, want de dispuutscommissie houdt dit geheim. ‘Ik hoop echt dat we naar Groningen gaan’, vezucht Angela. De rest van de dames knikt instemmend, behalve Ellen (20), tweedejaarsstudent Rechten aan de HAN en lid van de commissie. ‘Dat is voor jullie een vraag en voor mij een weet’, zegt ze geheimzinnig.

Vorig jaar bezochten de dames Düsseldorf, waar sommigen van hen na een avondje Oktoberfest de weg kwijt raakten. ‘Uiteindelijk kwamen we om half zes ‘s ochtends een zwerver tegen die ons naar het hostel bracht’, vertelt Angela. Ook op doordeweekse avonden werken de dames zich in de nesten. Nadia vertelt over een avond waarop ze zich per ongeluk had opgesloten op een wc, doordat de klink van de deur was gevallen. ‘We waarschuwden je zelfs nog, maar je ging er toch op zitten’, lacht Maylon. Uiteindelijk werd ze bevrijd door Manon (22), derdejaarsstudent Communicatie. ‘Eerst appte ik je: “Ik hoop dat je daar nog lang zit!”’ Onder schaterlach vervolgt Maylon: ‘We hebben dus niet per se een dispuutsweekend nodig om supergrappig te zijn.’

Stamgasten Carmen groepsfoto

Stamgasten Malle BabbeKroegpraat
Malle Babbe is een knusse en smalle kroeg aan de Molenstraat. Tijdens spitsuur kun je er nauwelijks ademhalen, maar op rustigere tijden is het een aangename tent waar de muziek geleidelijk aan luider wordt en de billen steeds harder gaan schudden. Af en toe worden de gesprekken overstemd door dronken gebral, wat gezien het aantal feestgangers geen verrassing is. Je komt hier voor een dansje, niet voor een diepgaand gesprek.

Pubquiz

Waarnaar verwijst de naam Carmen in het Spaans?
Maylon: ‘Is het niet gewoon hoer in het Spaans?’
Angela: ‘Of is het misschien danseres, of een verleidelijke vrouw?’
Nadia: ‘Carmen is ook een normale naam. Als het prostituee zou betekenen, zou niemand daar zo heten. We gaan voor een verleidelijke vrouw.’

Als de heilige maagd Maria een verleidelijke vrouw is, hebben de dames gelijk, maar helaas is dat niet de definitie. De naam komt van Nuestra Señora del Carmen, ‘vrouwe van de Karmel’, een van de titels van Maria. Volgens de Bijbel is de berg Karmel de plek waar de profeet Elia tegen de afgod Baäl streed.

Wat zijn de laatste woorden die worden gezongen in de opera Carmen van Georges Bizet?
Gezamenlijk: ‘Nooit zal zij zwichten, vrij zal ze sterven!’ 
Ellen: ‘Nee. Nooit zal Carmen zwichten, vrij is zij geboren en vrij zal zij sterven!’

De dames zijn heel zeker van hun zaak en twijfelen geen moment om de leus van hun dispuut te roepen. Toch zijn het niet de laatste woorden op het podium. Er hoort nog een stukje bij: het moment dat Carmen wordt neergestoken door José na een rancuneuze romance. Met haar levensloze lichaam in zijn armen zingt hij: “mijn geliefde Carmen”, waarna het doek valt.

Carmen 2

Hoeveel mensen in Nederland hadden in 2014 Carmen als voornaam? Jullie mogen er 5 procent naast zitten.
Angela: ‘Dat zijn duizenden mensen met die naam in totaal toch? Daar zitten natuurlijk ook mannen bij.’
Maylon: ‘Iedereen kent wel iemand die Carmen heet.’
Nadia: ‘Vijftien- of twintigduizend? Ik ben heel slecht in schatten.’
Gezamenlijk: ‘Ja, twintigduizend.’

De dames zitten er behoorlijk ver naast, want in 2014 waren er slechts 5825 mensen die de naam droegen. Het aantal mannen met deze naam is trouwens minimaal: die zijn op één hand te tellen.

Welke beroemde dj heeft een huis in Playa del Carmen?
Maylon: ‘Mogen we een hulplijn inschakelen?’
Ellen: ‘Heeft David Guetta daar niet een huis?’
Manon: ‘Nee, ik denk Armin van Buren.’
Ellen: ‘Martin Garrix? Hij is wel jong, pas 21 volgens mij.’
Nadia: ‘Zanger Rinus?’
Ellen: ‘Zullen we David Guetta doen dan? Waarschijnlijk hebben we het toch wel fout.’

Hoewel Ellen twijfelt, geeft ze wel het juiste antwoord. De populaire dj heeft een heuse villa in de zonnige Mexicaanse badplaats. Ellen mag dan het jongste lid zijn, ze is duidelijk de meest snuggere wanneer het gaat over de woonplaats van deze Franse platendraaier. Hiermee haalt ze het eerste biertje voor het dispuut binnen.

Welk product draagt de merknaam Carmen?
Manon: ‘Ik dacht een stijltang?’
Angela: ‘Ik heb ook een stijltang van het merk Carmen!’ Nadia: ‘Ik heb expres een föhn gekocht, omdat die Carmen heet.’
Ellen: ‘Haarverzorgingsproducten dus?’

Bij deze vraag zitten de dames duidelijk niet met de handen in het haar. Onder enthousiast, instemmend gekwebbel slepen ze het tweede biertje binnen. Het bedrijf geniet blijkbaar een grote naamsbekendheid bij de dames.

De AfrekeningDriebiertjes
De dames van Carmen mogen de kennis over hun naamgever even opfrissen. Gelukkig zit hun haar in ieder geval goed en slepen ze dus toch twee biertjes binnen. Voor de losse sfeer in Malle Babbe en het enthousiasme van de leden verdient het dispuut nog een extra biertje. Hiermee komt het totaal aantal op drie.

 

 

De schaatsers van Lacustris

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Studenten schaats en skeeler vereniging lacustris in Café Maxim.

Tekst: Vince Decates
Foto's: Ted van Aanholt
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de zesde editie van ANS.

In Café Maxim staat de muziek te hard om elkaar goed te kunnen verstaan zonder je stem te verheffen. Achterin de kroeg zit een tiental leden van Lacustris aan hoge tafels voorovergebogen om met elkaar te kunnen praten. ‘De borrel is iedere derde woensdag van de maand en meestal zijn er zo’n 30 mensen aanwezig’, vertelt Pieter (21), voorzitter van Lacustris en derdejaarsstudent Politicologie. Dat aantal is dan nog lang niet bereikt, maar gedurende de avond komen er steeds meer studenten binnendruppelen. Wanneer de tafels aan de kant zijn geschoven, ontstaat er een lossere sfeer. Een enkeling waagt zich aan een paar bescheiden danspasjes en op den duur overstemt het geluid dat de groep produceert zelfs de muziek.

Kai en PieterPieter legt uit waar de naam van de vereniging vandaan komt. ‘Lacustris kom van het Latijnse gerris lacustris, een schaatsenrijder, een klein insect. Onze mascotte, Gerris, is gek genoeg geen schaatsenrijder maar een aapje.’ Gerris blijkt zelfs een eigen Facebookpagina te hebben. ‘Zoek hem maar eens op, het is een mooie aap’, meent Kai (23), tweedejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de HAN. De leden van de schaatsclub houden zich ook bezig met andere sporten: in de zomermaanden ruilen de Lacustrianen de ijsbaan in voor de weg om fanatiek te wielrennen en skeeleren. Daarnaast zijn er enkele commissies die feestjes en borrels organiseren. ‘Borrels zijn namelijk superbelangrijk’, laat Kai lachend weten.

De leden van Lacustris typeren hun vereniging als braaf. Echt sterke verhalen blijven dan ook uit. ‘Vertel anders over Prins en Prinses Carnaval, Pieter’, grapt Guus (20), derdejaarsstudent Kunstmatige Intelligentie. ‘Dat lijkt me overbodig’, verweert Pieter zich lachend terwijl hij snel een scherpe blik richting Guus werpt. ‘Het verhaal over het busje op weg naar het trainingskamp in Inzell is wel leuk’, oppert Vera (20), derdejaarsstudent Voeding en Diëtetiek aan de HAN. De vereniging gaat namelijk ieder jaar op trainingskamp in het buitenland. Pieter gaat mee in het voorstel van Vera. ‘Op de Duitse snelweg hield ons busje er aan het einde van de invoegstrook opeens mee op. We hebben de wagen toen achterstevoren over de vluchtstrook teruggeduwd naar een parkeerplaats. Levensgevaarlijk natuurlijk, zo langs de snelweg. Allemaal vrachtwagens moesten om ons heen manoeuvreren.’

Dan komt Kai met het idee om Mark erbij te halen. Mark (26), recent afgestudeerd in Communicatie en Beïnvloeding, is enkele minuten daarvoor binnengekomen en schijnt dé man van de sterke verhalen te zijn. ‘Ik kan wel honderd verhalen vertellen’, laat hij weten. Om te laten zien dat de groep helemaal niet zo braaf is als ze zich voordoen, besluit hij het verhaal over een trainingskamp in Polen te vertellen. ‘We waren in een Oktoberfest-achtige tent vol braderieën en hadden besloten om echt los te gaan. Bij feesten in Polen hoort natuurlijk wodka. We hadden het stervenskoud, want het vroor 15 graden. Als je dan ook nog een hele dag hebt getraind, tikt de alcohol hard aan. Het was 5 kilometer lopen naar huis, best te doen als je nuchter bent, maar uiteindelijk hebben we sommige mensen naar huis moeten slepen.’Groepsfoto

KroegKroegpraat
De diversiteit van Bottendaal, de wijk waarin Café Maxim is gevestigd, is terug te zien in het café zelf. De klandizie bestaat uit een mix van studenten, volwassenen en ouderen van verschillende nationaliteiten. Voor een prima prijs drink je een biermenu in de kroeg, inclusief hapjes. Speciale banden met de kroeg heeft Lacustris niet. ‘Het is gewoon een fijne kroeg’, laat voorzitter Pieter optekenen. In het verleden is er een lid geweest dat heeft geprobeerd de band met het barpersoneel te versterken. Verdere details worden jammer genoeg niet prijsgegeven.

Pubquiz

In welk jaar schaatste W. A. van Buren de Elfstedentocht?
Mark: ‘Dat is Willem-Alexander! Was dat dan in 1998, tijdens de laatste tocht?’
Pieter: ‘Volgens mij was het ‘97.’
Kai: ‘Dan doen we ‘97.’

Alhoewel Mark direct doorhad dat het om onze koning gaat, die deelnam onder een schuilnaam, had de groep bij de keuze voor het jaartal beter niet over een nacht ijs kunnen gaan. Willem-Alexander trotseerde de vorst tijdens De Tocht der Tochten in 1986, niet tijdens de laatste editie dus.

Wanneer is de klapschaats uitgevonden? Jullie mogen er 2 jaar naast zitten.
Mark: ‘Dat is echt al heel lang geleden. Ze werden pas later in gebruik genomen.’
Vera: ‘In de jaren zeventig van de vorige eeuw dan?’
Pieter: ‘Het gaat om de uitvinding, hè?’
Kai: ‘Laten we het gemiddelde nemen van wat iedereen denkt.’
Guus: ‘Ha, dan zeg ik 1792.’
Kai: ‘We hebben overlegd: 1979 is het gemiddelde.’

De leden hadden beter naar Guus kunnen luisteren voor het berekenen van het gemiddelde, want nu rijdt de groep een scheve schaats door er 85 jaar naast te zitten. De eerste klapschaats werd namelijk al in 1894 uitgevonden.

MarkWat is het beroep van de laatste winnaar van de Elfstedentocht?
Kai: ‘Schaatser, duh.’
Mark: ‘Dat was Henk Angenent. Hij was geen schaatser van beroep.’
Kai: ‘Hij was sowieso boer. Volgens mij was hij schapenboer, maar dat weet ik niet zeker.’
Vera: ‘Doe maar gewoon boer.’

Helaas is deze baan, evenals die van Sven Kramer tijdens de Olympische Winterspelen in 2010, niet de juiste. Henk Angenent was spruitjesteler van beroep. Het weerwoord dat ‘een teler en een boer bijna hetzelfde zijn en dat het antwoord dus goed is’, kan de jury niet honoreren.

Wat is de snelste tijd die ooit is gereden tijdens de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee? Jullie mogen er 15 minuten naast zitten.
Mark: ‘Iemand van onze vereniging heeft hem gereden in 8 uur, in slechte omstandigheden.’
Guus: ‘6 uur dan?’
Mark: ‘5 uur en 15 minuten?’
Vera: ‘Dat is wel heel snel.’
Kai: ‘Dan gaan we voor 5 uur en 30 minuten.’
Vera: ‘Maak er maar 5 uur en 25 minuten van.’

Door er nog 5 minuten af te smokkelen, verdient Vera het eerste biertje voor de groep. De snelste tijd was namelijk van Arjan Schreuder in 2000, die de 200 kilometer in 5 uur en 11 minuten aflegde.

In welke steden werd de laatste 5 jaar het WK allround gehouden?
Mark: ‘Dit jaar was het in Hamar.’
Pieter: ‘Heerenveen.’
Kai: ‘Calgary?’
Mark: ‘In Duitsland, Berlijn dus. En Astana?’
Vera: ‘In Rusland nog, Tsjeljabinsk?’
Mark: ‘We gaan voor Astana, Tsjeljabinsk, Hamar, Berlijn en Heerenveen.’

Bij de laatste vraag zakken de leden wederom door het ijs. Hamar (2017), Berlijn (2016) en Heerenveen (2014) waren goed. Jammer genoeg zaten Calgary (2015) en wederom Hamar (2013) niet in het definitieve antwoord.

Een biertjeDe Afrekening
Helaas komen de schaatsers van Lacustris onbeslagen ten ijs voor de quiz. De groep verdient slechts één schamel biertje. Veel bier wordt er dus niet verdiend, gedronken daarentegen wel. Al met al zijn de lacustres helemaal niet zo braaf als ze zich voordoen. Helaas is, mede door de harde muziek, de sfeer in de kroeg niet optimaal, waardoor ook het bonusbiertje aan de groep voorbijglijdt. De eindscore blijft dus steken op slechts één biertje.

 

De roeiheren van Elias

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Heeren Roei Dispuut Elias in Café Daen

Tekst: Vera Crienen en Eva Vervoort
Foto's: Steven Huls

Dit artikel verscheen eerder in de vijfde editie van ANS

Om half tien ‘s avonds is er nog weinig leven in de brouwerij in Café Daen: vijf Phocanen zitten eenzaam aan de bar. ‘Meestal zijn er twaalf tot achttien man aanwezig bij onze wekelijkse borrel, maar vandaag zijn veel mensen druk met andere dingen’, verdedigt Kasper (24), vierdejaarsstudent Natuurkunde, de schamele opkomst. ‘Wij zijn niet zo strikt’, zegt Rogier (24), zesdejaarsstudent Bedrijfskunde, die om kwart over tien pas binnen komt lopen. ‘Bij andere disputen moet je altijd stipt om half negen present zijn en mag je pas om half elf weg.’ De heren beginnen te lachen; vrijwel niemand was vandaag om half negen aanwezig. Stan (23), vijfdejaarsstudent Biologie, sluit zelfs pas anderhalf uur later aan. De losse sfeer is tekenend voor Elias. Het dispuut is een vriendengroep zonder serieuze hiërarchie. ‘Binnen het dispuut bestaat daarnaast een aantal hobbyclubjes, zoals een fietsclubje, een voetbalclubje en de Raad van Ontplooiing. Zij gaan onder andere samen naar musea’, vertelt Rogier.

Tafel linksDit jaar viert Elias trots zijn eerste lustrum. Gideon (27), afgestudeerd in Sociologie en medeoprichter van Elias, vertelt dat hij en een aantal andere Phocanen vijf jaar geleden besloten dat er een nieuw mannendispuut moest komen. ‘Phocas had toen twee disputen, een voor brulapen en een voor autisten. Daar voelden we ons niet zo welkom.’ Volgens Gideon was het nog best lastig om een naam bedenken. ‘Deze moest catchy zijn en iets met Nijmegen te maken hebben.’ Kasper legt uit dat Elias volgens een Nijmeegse legende een zwanenridder is die een prinses uit een brandende toren redt.

De mannen besluiten om van de bar naar een tafel in de hoek te verhuizen. Dat is eigenlijk de vaste plek van damesdispuut Skarabee, maar de dames zijn er vandaag niet. ‘Tot een paar jaar geleden zaten we elke week bij Tio Pepe, maar die kroeg was echt karig’, vertelt Gideon. ‘We hebben toen Café Daen als nieuwe stamkroeg gekozen. De leden van Skarabee waren daar niet zo blij mee.’ Hierover heerst algemene verontwaardiging onder de heren van Elias. ‘Wij zijn echt superleuk tegen hen, dus waarom vinden ze ons niet aardig?’, vraagt Rogier zich af.

Naast de wekelijkse borrel en tussentijdse activiteiten, zoals het jaarlijkse blacklightfeest, gaat het dispuut twee keer per jaar een weekend weg. ‘We hebben tijdens zo’n weekend wel eens bijna een aanvaring gehad met een motorclub’, begint Koen (24), zesdejaarsstudent Tandheelkunde. ‘We kwamen terecht bij een tent vol met bebaarde bikers in leren jasjes. Wij droegen onze overhemden en werden daarom raar aangekeken’, vervolgt Kasper. Ties (22), tweedejaarsstudent Fysiotherapie aan de HAN, herinnert zich dat een dispuutsgenoot voor de grap provocerende bewegingen met een stokbrood maakte richting de 10-jarige dochters van de bikers. ‘We dachten echt dat we in elkaar geslagen zouden worden als hij die meisjes zou aanraken.’ Gelukkig begon een van de leden met de baas van de bikerclub te kletsen over motoren. Volgens Ties was dat hun redding. ‘Die bikers zeiden namelijk dat ze normaal gesproken zouden vechten als ze een groep lange gasten als wij zien. Dat had dus heel anders af kunnen lopen.Groepsfoto

Café DaenKroegpraat
Café Daen is een kleine, maar knusse kroeg in een van de oudste panden van Nijmegen. Hoewel het niet altijd botert tussen de disputen in het café aan de Grote Markt, is de sfeer er gemoedelijk. Een groep jongens speelt een kaartspel aan een tafeltje en bij de bar hangt een stelletje. Barman Timo is de vaste kracht op woensdagavond en draagt bij aan de gezelligheid. Met zijn verjaardag kregen de heren hem zelfs dansend op de bar.

Pubquiz

Een van de keizers van het Byzantijnse rijk heette Phocas. Wanneer regeerde hij? Jullie mogen er een eeuw naast zitten.
Kasper: ‘Aan het einde van het Romeinse Rijk? Ik dacht trouwens dat hij een beschermheilige van de scheepsvaart was.’
Stan: ‘Rond 600 denk ik.’
Kasper: ‘Ik denk dat we allemaal een jaartal moeten gokken en dan het gemiddelde daarvan nemen.’
Rogier: ‘Ik zeg tussen 500 en 1400.’ Kasper: ‘Final answer: 850.’

Op tijd komen lukte Stan niet, maar als het gaat om verleden tijd is hij wel erg stipt. Jammer dat zijn dispuutsmaatjes niet naar hem luisterden. Keizer Phocas heerste van 602 tot 610 en zelfs met een eeuw speling gaat het eerste biertje de heren aan de neus voorbij.

Wie wordt in Suske en Wiske en De briesende br uid verliefd op de zwanenridder?
Kasper: ‘Ik denk Suske of Wiske, maar ik weet niet wie Suske en wie Wiske is.’
Koen: ‘Nee, het is vast die tante.’
Ties: ‘Hoe heet die tante ook alweer?’
Koen: ‘Tante Sidonia.’

Koen kan niet alleen goed roeien, hij kent ook zijn klassiekers. De mannen verdienen zonder veel omhaal het eerste biertje.

Tafel rechtsIn Venetië wordt elke Pinksterzondag als protest een roeiwedstrijd gehouden over de Canal Grande. Waar protesteren deze roeiers tegen?
Kasper: ‘De Vogalonga! Daar gaan ook roeiers van Phocas heen.’
Gideon: ‘Misschien was het iets met motorisering?’
Koen: ‘Ik denk dat ze tegen vervuiling van de kanalen zijn.’
Rogier: ‘Misschien protesteren ze tegen overstromingen.’
Koen: ‘Het wordt tegen de vervuiling van gemotoriseerde scheepvaart.’

Hoewel Rogier met zijn gok tegen de stroom inroeit, stuurt Koen de roeiers van Elias uiteindelijk richting het goede antwoord en daarmee naar hun tweede biertje.

Wat betekent het gezegde: hij is lid van de roeivereniging?
Gideon: ‘Dat hij een brulaap is.’
Koen: ‘Ja precies, zo’n omhooggevallen kerel, een arrogante lul.’
Kasper: ‘Ik denk dat iemand dan een corpsbal is. Vroeger had je het corps en de roeivereniging. Daar komt het sowieso vandaan.’
Ties: ‘Geef jij anders het goede antwoord even Koen.’
Koen: ‘Ik denk dat het betekent dat hij een studentikoze lul is.’

Zelfkennis of zelfspot? Het antwoord van de mannen is fout, maar het is nu wel duidelijk hoe ze over zichzelf denken. Lid zijn van de roeivereniging betekent volgens het gezegde dat iemand een dief is.

Wie vermomde zich als zwaan in het verhaal ‘Leda en de Zwaan’ uit de Griekse mythologie?
Kasper: ‘Mag ik misschien iets heel doms zeggen? Achelous is ook zo’n man uit de Griekse mythologie die zichzelf in een vis veranderde. Misschien heeft hij zich ook wel in een zwaan veranderd.’
Koen: ‘Dat zou wel heel toevallig zijn. Ik denk eerder Zeus of Apollo.’
Gideon: ‘Zeus stak wel overal zijn lul in.’
Ties: ‘Doe maar Apollo.’

Hoewel Koen wederom het goede antwoord heeft genoemd, drijven de mannen af. De roeiers komen samen niet tot de juiste beslissing. Dat is lullig, want het was inderdaad Zeus.

DriebiertjesDe Afrekening
De fysieke kracht van de roeiers van Elias wordt helaas niet geëvenaard door hun intellect. De mannen slepen slechts twee biertjes in de wacht. Geschiedenis en mythologie hebben blijkbaar net zo’n lage prioriteit als op tijd komen. Gelukkig hangt er een uitstekende sfeer in het mooie monumentale pand van Café Daen. Dit levert de heren een bonusbiertje op, waardoor de eindscore op drie biertjes komt

 

De bowlingdames van White Girls Wasted

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: White Girls Wasted, een bowlingteam van collega's bij Olround, op hun eigen werkvloer.

Tekst: Rein Wieringa
Foto's: Sven Nijhof
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de vierde editie van ANS.

Strike! De meiden van White Girls Wasted juichen. Op het scorebord staat het team van collega’s van de Nijmeegse bowlingbaan Olround met 1752-1602 voor op de concurrenten. Van de afgelopen twee sets hebben ze er één gewonnen, wat de derde set beslissend maakt. Soha (21), vierdejaarsstudent Biologie, gooit een spare en krijgt high fives van haar teamgenoten. ‘Eerst gooide ik nog strikes, maar nu opeens niet meer’,  klaagt ze. Na afloop is het nog even wachten op de uitslag. ‘Het is echt spannend’, zegt Marjorie (23), vierdejaarsstudent Bedrijfscommunicatie, ‘sinds we tweede in de competitie staan, zijn we superfanatiek geworden.’

Andere groepsfoto‘Olround is eigenlijk een soort studentenvereniging waar je voor krijgt betaald’ vertelt Barbara (24), vijfdejaarsstudent American Studies. Groepjes collega’s organiseren regelmatig activiteiten, zoals Like, een van de introductieweekenden van de universiteit. ‘Elke lichting is een jaarclub, en White Girls Wasted en Like zijn de disputen,’ gaat Barbara verder. Veerle (22), die op het moment niet studeert, vertelt dat elk jaar ook de Olly Awards worden uitgereikt: ‘We hebben categorieën als beste barhoofd en beste receptioniste, maar ook leuke vragen als “Met wie zou je wel eens een beschuitje willen eten?” of “Wie heeft het snelst een ander schatje?”.’ Toch is er een belangrijk verschil met daadwerkelijke studentenverenigingen, stelt Barbara. ‘De slogan van Like, maar ook wel een beetje van heel Olround, is: party moet niet, party machen. Je kunt hier altijd blijven hangen, zoveel drinken als je wilt, bowlen en dansen, maar het hoeft niet.’

Als medewerkers van Olround zijn de dames van White Girls Wasted ook verantwoordelijk voor het verzinnen van de welbekende rijmpjes naast de ingang van de bowlingbaan. ‘Zullen we het verklappen?’, vraagt Marjorie. ‘Ja, we zeggen het gewoon’, besluit ze zelf. ‘Het is het allerkutste klusje dat je hier kunt hebben.’ Jolien (22), vierdejaarsstudent Pedagogische Wetenschappen, gaat verder: ‘Niemand wil het doen! Ze mogen niet steeds hetzelfde zijn en moeten ook nog grappig zijn, het is elke keer weer een kunst. Je moet de fietsers buiten ook tevreden houden.’

De teamleider komt langsgelopen. ‘Jullie hebben met 2-1 gewonnen’, meldt hij, en meteen is het feest. De meiden juichen oorverdovend hard, totdat duidelijk wordt dat ze toch een plek in het klassement zijn gezakt. ‘Jammer, maar we hebben in ieder geval gewonnen’, zegt Milou (20), derdejaarsstudent Communicatiewetenschap, ‘je moet wel positief blijven.’ De meiden drinken nog een paar biertjes, maar zullen straks hun bowlingschoenen voor stapschoenen inwisselen. ‘We gaan helemaal naar de Kijkshop!’, roept Veerle. Jolien legt uit dat deze uitspraak vorig jaar is bedacht bij een personeelsfeest van Olround. ‘Tot twaalf uur was de drank afgekocht, en vlak voor die tijd heb ik nog even vier wijntjes gehaald. Toen ging het licht uit. Ik heb nog wel de fiets gepakt, maar ik ben voor de Kijkshop beland, want verder kwam ik niet.’Groepsfoto

OlroundKroegpraat
Met de strakke, ongezellige inrichting van een bowlingbaan wekt Olround niet de indruk dat er vaak een feestje wordt gebouwd. De studenten die op donderdagavond de bowlingbaan bevolken, trekken zich daar niets van aan. Het volume gaat omhoog, de tap open en tussendoor rollen een paar bowlingballen de baan over. De nummers Uptown Girl en Narcotic komen voorbij, net als een bezopen polonaise. Wie geen zin heeft om de hele avond op een barkruk te zitten, kan prima bij Olround terecht.

De Pubquiz

Hoe heet het als je een heel spel lang om en om strikes en spares gooit?
Veerle: ‘Is het misschien dichtgooien?’
Milou: ‘Framen, dat is ook als je alles dichtgooit.’
Jolien: ‘Ik heb het nog nooit zien gebeuren.’
Marjorie: ‘We gaan voor framen!’

Het goede antwoord komt niet voorbij: het hele spel lang afwisselen tussen strikes en spares heet een “Dutch 200”. De dames van Olround schuiven de quiz niet op de lange baan en gaan opgewekt door naar de volgende vraag.

Soha en JolienHoe oud was de jongste persoon die de maximale score van 300 punten gooide? Jullie mogen er twee jaar naast zitten.
Barbara: ‘Eén jongetje hier was 14 en die gooide echt ziek goed.’
Soha: ‘Dan is het 13 of 14 jaar, gok ik?’
Jolien: ‘Ik zou 12 zeggen; dan zit je tussen de 10 en 14.’

Het goede antwoord is 10 jaar, en daarmee haalt White Girls Wasted het eerste biertje van de avond binnen. Ze zullen nog meer goede antwoorden moeten geven, willen ze hun naam eer aandoen.

Wat is turkey bowling?
In koor: ‘Drie strikes achter elkaar gooien!’
Milou: ‘Maar dat is een turkey, en niet turkey bowling.’
Jolien: ‘De hele tijd drie strikes achter elkaar dan.’
Milou: ‘Misschien is het bowlen met Thanksgiving?’
Soha: ‘Ik denk dat het met een kalkoen pins omgooien is, en dan drie strikes achter elkaar!’
Marjorie: ‘We zeggen: tijdens Thanksgiving met een kalkoen 3 strikes gooien.’

Hoewel het in de buurt zit, is dat helaas niet het juiste antwoord: Turkey Bowling is het omvergooien van frisdrankflessen met bevroren kalkoenen in de supermarkt. Het was even een hype in de VS, maar dierenrechtenactivisten vonden het respectloos.

Meervoudig bowlingkampioen Chris Barnes ging in 2010 de strijd aan met Earl, een bijzondere tegenstander. Wie is Earl?
Marjorie: ‘Earl Grey?’
Barbara: ‘We hadden ons even moeten inlezen.’
Marjorie: ‘Nou ja, de tegenstander toch?’
Jolien: ‘Dat kan je niet fout rekenen!’
Marjorie: ‘De tegenstander van de bowlingkampioen, dat is Earl.’

Dat is technisch gezien correct, maar niet voldoende voor een biertje. Earl staat voor Enhanced Automatic Robotic Launcher, een robotarm die met 209-259 van Barnes verloor. Earl gooide de ballen zo precies dat de baan versleet, waardoor zijn worpen misten.

Wat is het minimumgewicht van een bowlingbal?
Jolien: ‘Je mag sowieso met 6 pounds bowlen.’
Soha: ‘Je kan ook met een kalkoen gooien natuurlijk, hoeveel wegen die?’
Veerle: ‘Volgens mij zit er helemaal geen minimumgewicht aan, want er zitten ook geen regels aan hoe je moet gooien.’
Marjorie: ‘Wij zeggen: geen minimumgewicht!’

Het leek alsof een goed antwoord van de baan was, maar Veerle bracht de bal aan het rollen en zorgde ervoor dat de laatste vraag niet in de goot belandde. Bowlingballen hebben inderdaad geen minimumgewicht, maar wel een maximumgewicht van ruim 7 kilo.

DriebiertjesDe Afrekening
Voor een vriendengroep die van bowling zowel een baan als een hobby maakt, is een score van twee uit vijf geen topprestatie. De studenten om hen heen bouwen ondertussen hun eigen feestje en dringen er zelfs op aan dat de collega’s in hun polonaise meelopen. Dat aanbod slaan ze af om toch zoveel mogelijk biertjes binnen te slepen. De goede sfeer op de bowlingbaan levert White Girls Wasted een extra biertje op, waardoor ze uitkomen op een totaalscore van drie.

 

De debaters van Trivium in de Kluizenaar

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers; elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium in Café De Kluizenaar.

Tekst: Wout Zerner
Foto's: Ted van Aanholt
Illustratie: Josse Blase

Dit artikel verscheen eerder in de derde editie van ANS.

Met een bananenbiertje in de hand zitten de leden van Trivium al druk discussiërend aan tafel. Het café is rustig, maar daar trekken ze zich niet zoveel van aan. Eén voor één voeren de leden het hoogste woord. ‘Trivium bestaat uit ongeveer 50 leden’, vertelt Barbara (24), vierdejaarsstudent Geschiedenis. ‘Gelukkig komen ze niet allemaal op een debatavond; anders zouden we meerdere zalen nodig hebben om te debatteren. Een aantal leden zien we alleen in de kroeg.’ William (22), masterstudent Filosofie, typeert Trivium als een brave vereniging. ‘In het debat gaat het er bloedserieus aan toe en daarbuiten moet het vooral gezellig zijn.’ Dat geldt ook voor het jaarlijkse weekendje weg. Sophie (22), vijfdejaarsstudent Geschiedenis, merkt lachend op dat ‘‘een weekendje weg’’ misschien een beetje fancy klinkt. ‘We gaan gewoon kamperen in Aalten.’

BasTrivium heeft op dinsdag zijn vaste avond. ‘We voeren dan altijd eerst twee debatten, waarna we nog een borrel in De Kluizenaar drinken’, legt Bas (20), derdejaars Geschiedenis, uit. ‘Op dit soort avonden krijg je vijftien minuten om een stelling voor te bereiden. Vaak moet je stellingen verdedigen die tegen je eigen ideeën ingaan.’ Sophie moet hierdoor vaak haar idealen opzij zetten. ‘Ik ben vrij links, maar moet regelmatig rechtse stellingen verdedigen. Soms word ik zo opgezogen in het debat dat ik bijna ga geloven in een stelling waar ik normaal gesproken niet achter sta.’ William vertelt dat de discussies meestal nog doorgaan in De Kluizenaar en dat daar ook vaak nieuwe debatten over loze onderwerpen ontstaan. ‘Laatst ontstond er een debat, omdat een van de leden het koud had tijdens de borrel en een dekentje pakte. Een ander lid vond echter dat hij meer bier moest drinken om het warm te krijgen.’

Naast de reguliere dinsdagavonden zijn er in het weekend soms toernooien waarop Trivium de strijd aangaat met andere debatverenigingen. Deze deelnames zijn niet zonder succes. Lydia (21), masterstudent Internationale Betrekkingen, is regerend clubkampioen. ‘Afgelopen jaar ben ik samen met mijn teamgenoot de beste van Nederland geworden. Hierdoor mag Trivium dit jaar het kampioenschap organiseren.’ De toernooien zijn niet alleen maar serieus, vervolgt Lydia. ‘Vaak zijn er ook feesten tijdens deze weekenden. In Groningen is er zelfs een prijs voor de Last Man Standing. Deze prijs is voor degene die de vorige nacht het langst op het feest is gebleven, maar de volgende dag ook weer als een van de eerste bij het debat staat te schitteren.’

Niet alleen op de feestjes speelt drank een rol. ‘Ik was een keer dronken tijdens de troostfinale van een toernooi’, lacht Daan (25), afgestudeerd politicoloog. ‘Mijn debatpartner en ik dachten dat we de finale van dat toernooi konden halen, maar dit lukte toch niet. We waren zo teleurgesteld dat we samen met de jury van de verliezersfinale een of andere groene cocktail hebben gedronken. Deze sloeg behoorlijk aan, waardoor we tijdens deze finale de hele tijd hebben staan schreeuwen naar de tegenstander. Wonderbaarlijk genoeg hebben we dat debat wel gewonnen.’

Groepsfoto

KroegpraatKroegpraat
De Kluizenaar staat bekend om haar indrukwekkende bierassortiment. Dit is terug te zien in de aankleding van het café. De muren hangen vol met posters en andere verwijzingen naar de vele biermerken. Het barpersoneel staat klaar met tips en verhalen over ‘exotische biertjes uit Polen’. De sfeer van het oude, bruine café in Bottendaal zorgt in combinatie met het behulpzame personeel voor een gemoedelijke sfeer tijdens de borrel.

De Pubquiz

Wie was volgens het Nederlands Debat Instituut de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen in 2016?
Daan: ‘Halbe Zijlstra!’
Barbara: ‘Ja, daar gaan we gewoon voor. Dat is het goede antwoord.’
Daan: ‘Ik werk met iemand van het instituut, en hier hebben we het over gehad.’

Met opvallend weinig discussie voor een debatvereniging is het juiste antwoord snel gegeven. Het eerste biertje is binnen.

Tot hoe laat duurde het langste Tweede Kamerdebat ooit? jullie mogen er een halfuur naast zitten.
Sophie: ‘Dat is de Nacht van Schmelzer.’
Lydia: ‘Ik denk dat het nog later was dan die nacht.’
Daan: ‘Zullen we dan maar een gokje wagen op drie uur?’ Lydia: ‘Ja daar ga ik in mee.’
Barbara: ‘Dan hebben we een consensus.’

Ondanks de eensgezindheid zitten de debaters er toch ruim naast. Het langste debat was tijdens de ‘Nacht van Verdonk’ in 2006. Deze nacht, die van negen uur ’s avonds tot acht over half zes in de ochtend duurde, luidde de uiteindelijke val van het kabinet Balkenende II in.

SophieIn de middeleeuwen was het Trivium een onderwijsvorm. Uit welke drie basisvakken bestond dit?
Barbara: ‘Ja ja ja, die weten we!’
In koor: ‘Retorica, Grammatica en Dialectiek!’
Barbara: ‘We hebben deze vraag opgezocht, omdat we dachten dat hij zou worden gesteld.’
Daan: ‘Deze quiz is ook het enige waar we ons ooit op hebben voorbereid.’

Met dit goede antwoord laten de leden van Trivium het achterste van hun tong zien. Door de goede voorbereiding hebben zij hun woordje klaar en verdienen zo hun tweede biertje.

Marianne Thieme sluit haar redevoeringen in de Tweede Kamer altijd af met de woorden: ‘Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.’ wie is de bedenker van deze retoricatechniek en wat zei hij?
Bas en Daan: ‘Dat is Cato Maior met ‘Ceterum censeo Carthaginem esse delendam’.’
Sophie: ‘Wow, jullie kennen het zelfs in het Latijn.’
Barbara: ‘What the fuck, in het Latijn? Ik ken hem alleen in het Nederlands.’

De leden van Trivium zijn duidelijk nog niet aan het eind van hun Latijn. In het Nederlands luidt deze uitspraak: ‘Voorts ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden’. Zelfs met de antieke redevoering van Cato kunnen deze debaters uit de voeten en daarmee bemachtigen ze het derde biertje.

Waarom riep Geert wilders ‘Doe eens even normaal man!’ tegen Mark Rutte in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in 2011?
Lydia: ‘Dit weet ik niet.’
Barbara: ‘Ik zou gewoon een keuze maken tussen ouderen of vreemdelingen, want daar heeft Wilders het altijd over.’
Sophie: ‘Dan ging het volgens mij over ouderen die wegkwijnen in het verzorgingshuis.’

Bij deze vraag komen de debaters woorden tekort en zien het biertje dus aan hun neus voorbij gaan. Rutte deed afstand van de uitspraak van PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de Turkse president Erdogan een islamitische aap noemde. Wilders verweet Rutte daarop onnauwkeurigheid omdat deze uitspraak van Pechtold was.

Vier bierDe Afrekening
De leden van Trivium laten hun scherpte in het debat ook zien in de pubquiz. Door de gedegen voorbereiding en hun georganiseerde discussies weten ze drie biertjes bij elkaar te praten. Het is in De Kluizenaar vrij rustig, maar er hangt wel een goede sfeer en er is voor iedereen wat te kiezen van de tap. Daarom wordt er voor Trivium een bonusbiertje getapt wat de totaalscore op vier biertjes brengt.

 

De gekke jongens van Los Hombres Locos

Stamgasten

Lallende disputen, vage figuren aan de bar of uitbundige dansers, elke kroeg heeft zijn eigen publiek. ANS duikt de vaste stek van een groep studenten in, velt haar oordeel over het café en test de kennis van de trouwe gasten. Deze keer: Onafhankelijk Herendispuut Los Hombres Locos in Café TweeKeerBellen. 

Tekst: Bas van Woerkum
Foto's: Steven Huls
Ilustratie: Josse Blasse

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS.

ANS Stamgasten 9Met bijna 30 graden doet de temperatuur deze septemberavond niet onder voor een zomeravond in Mexico. Hoewel de gekke jongens van Los Hombres Locos niet in hun droomland zijn, zitten ze tevreden aan een hoge tafel op het terras van TweeKeerBellen. De tequila blijft vooralsnog uit, maar de meters bier worden voortdurend aangevoerd. De naam van het dispuut en het Mexicaanse thema ontstonden toen de oprichters in dronken toestand naar de film Blood in, blood out keken. ‘Die film heeft een hele vette verhaallijn en er gebeurt ontzettend veel shit’, roept Max (25), masterstudent International Relations. De ‘Vatos Locos’ komen enkele keren voor in de film en dat was voor de oprichters voldoende reden om een Mexicaans getint dispuut te beginnen.

‘Ons dispuut is opgericht als een grote grap, om te schoppen tegen andere disputen. Het is nooit de bedoeling geweest zo lang te bestaan’, legt Arnold (23), eerstejaarsstudent HBO Rechten, uit. De loco’s zijn dan ook simpel gekleed in bordeauxrode polo’s met hun logo – een cactus – op de borst. ‘Je zal ons maar zo’n drie keer per jaar in pak zien’, zegt Han (27), zevendejaarsstudent Rechten. Het dispuut kent ook geen vernederende ontgroening. ‘Ons aspirantaat is puur gericht op kennismaking, om te kijken of een persoon bij ons dispuut wil en erbij past’, vertelt Max. Alle aspiranten, ook wel ‘niño’s’ genoemd, krijgen traditiegetrouw een kleine cactus met wiebeloogjes erop geplakt. De bedoeling is dat deze in leven blijft. ‘Die van mij kreeg een schimmelinfectie’, betreurt Max.

Los hombres locos StamgastenNet zo roekeloos als Max omging met zijn cactus zijn de heren als ze samen op dispuutsweekend gaan. Vorig jaar reisden de heren naar Friesland af om te varen op de Friese meren met boten van bijna vijftien meter, zonder ook maar een seconde vaarervaring. ‘Ons zo’n enorme boot laten besturen, was een van de meest onverantwoorde dingen die ik ooit heb gezien’, lacht Bart (21), derdejaarsstudent Amerikanistiek. Hoewel Arnold bij de eerste keer wegvaren een boot bijna heeft laten zinken en later iemand rakelings een steiger miste bij het aanmeren, zijn er geen loco’s gewond geraakt. ‘We zijn wel een veilig dispuut’, grapt Sander (22), eerstejaarsstudent Geneeskunde.

Naast bootvaren zeggen de heren ook graag een potje Mario Kart of het kaartspel Machiavelli te spelen. ‘Af en toe zijn we niet helemaal age appropriate’, kenmerkt Arnold het dispuut. Dat is bijvoorbeeld af te leiden uit het feit dat ze een schattige beschermbeer – de grizzly – hebben in plaats van een beschermheer. Ook is hun jonge geest terug te zien in de almanak van het dispuut, vertelt Han. ‘Na vier dagen brainstormen over wat voor afbeelding er achterop zou moeten komen, besloten we: “Fuck it, we zetten de Power Rangers erop.”’ 

ANS Stamgasten 17Kroegpraat
Los Hombres Locos viert vanavond een feestje met hun aspirant-leden, zodat ze nader kennis kunnen maken. Het is stervensheet in de kroeg, maar sommige fanatiekelingen trotseren de warmte en zijn al druk bezig het café in discothema te versieren. Op het terras zijn de heren ruim vertegenwoordigd, waarmee ze laten zien dat TweeKeerBellen ook vroeg op de avond een leuke kroeg kan zijn.

 

De pubquiz

Hoeveel soorten cactussen zijn er?
Han: ‘Jezus, daar vraag je wat. Ik denk 151, want zoveel Pokémon zijn er ook.’
Max: ‘Ik denk dat er maar één soort cactus is.’
Bart: ‘Dat is net iets te weinig, denk ik. Ik gok 57 soorten cactussen.’
Max: ‘We gaan voor 42 soorten.’

De heren zitten pijnlijk ver naast het juiste antwoord. Hoewel de soorten ontzettend veel op elkaar lijken, bestaan er volgens kenners tussen de 1500 en 1800 soorten cactussen.

Noem twee redenen waarom een cactus stekels heeft.
Han: ‘De stekels beschermen het sap in de cactus.’
Bart: ‘Het staat leuk.’
Max: ‘Een baard hebben is in; cactussen liepen dus op de trend vooruit.’
Arnold: ‘Dat vind ik een goed antwoord.’
Max: ‘Cactussen gaan nooit op een Tinderdate, dus ze scheren hun benen niet.’

Deze vraag prikkelt het brein van de loco’s en ze komen met interessante antwoorden. Helaas is alleen het eerste antwoord juist en levert ook deze vraag geen sapje op. De tweede reden is dat de stekels zorgen voor een schaduw op de cactus, waardoor de temperatuur van de cactus daalt en er minder water uit de plant verdampt.

ANS Stamgasten 5Noem drie Nederlandse woorden waar de letters L, O, C en O achter elkaar instaan.
Bart: ‘Locomotief, locoburgemeester.’ Han: ‘Logopedie, logistiek.’
Max: ‘Nee, loco. Logistiek is niet met een c.’
Sander: ‘Loco, loco, discotoko. Nee, het moet nog iets met ‘loco’ zijn.’
Max: ‘Locomotor.’

Verder dan ‘loco’ als voorzetsel komen de heren gek genoeg niet, maar dat is ook niet nodig. Andere antwoorden zijn onder meer locosecretaris, celloconcert en waterpolocoach. De hombres verdienen hun eerste biertje.

Wat houdt het in als tequila ‘extra añejo’ is?
Han: ‘Daarover stond geen informatie op Wikipedia.’
Arnold: ‘Het lijkt op het Franse woord voor leeftijd.’
Han: ‘Wacht, dat is een van de vier soorten tequila. Je hebt namelijk plata, blanca – de derde weet ik even niet – en je hebt ook añejo. Dat betekent dat de tequila meer dan een jaar heeft gerijpt.’

Han komt dichtbij het juiste antwoord met zijn tequilakennis, maar deze vijfde soort, die in maart 2006 is geïntroduceerd, was bij hem nog niet bekend. Een tequila die extra añejo is, heeft langer dan vijf jaar gerijpt.

Waar komt de naam ‘ranchera’, de naam van een populair Mexicaans muziekgenre, vandaan?
Han: ‘Is dat muziek die werd gespeeld op een ranch?’
Max: ‘Daar heb ik volgens mij een vak over gehad, wacht even hoor.’
Sander: ‘Ik denk dat het uit Ranchera-stad komt.’
Arnold: ‘Muziek die werd gespeeld op een ranch door Mexicaanse Cowboys, is op zich een goed antwoord. Ranchera is westernmuziek, maar dan uit Mexico.’

Arnold merkt terecht op dat er muziek in Hans antwoord zit. Het woord ‘ranchera’ komt van het Spaanse woord ‘rancho’, dat boerderij betekent. Dit muziekgenre is ontstaan op de boerderijen van Mexico. Het tweede biertje is binnen.

DriebiertjesDe Afrekening
Het gebrek aan cactuskennis bij de loco’s doet zeer, maar door goed naar de termen in de vragen te luisteren, weten de gekke jongens toch een hoop goede antwoorden te geven. Helaas voor hen was een deel van de antwoorden onvolledig, waardoor er slechts twee cervezas werden verdiend. In een nog rustige TweeKeerBellen zorgen de jongens wel al voor veel gezelligheid, waarvoor nog een extra biertje wordt getapt.