Terugblik op 2017

Lijstjestijd: ANS en 2017

Het einde van 2017 is nabij. Over enkele dagen wordt het nieuwe jaar ingeluid met het geknal van vuurwerk en champagnekurken. Voor veel mensen de perfecte gelegenheid om goede of slechte voornemens op te stellen. Daarnaast is het ook een mooi moment om de hoogtepunten van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Wat was het meest opvallende ANS-nieuws van 2017?

Als een lopend vuurtje
De campus gaat de komende jaren flink op de schop, met de sloop van de Thomas van Aquinostraat en de verbouwing van de Refter, maar het had niet veel gescheeld of daar waren nog meer bouwprojecten bij gekomen. Op 14 februari vloog een koeltoren op het dak van het Spinozagebouw in brand. Het gevolg was een grote rookpluim die van verre te zien was, maar gelukkig betrekkelijk weinig schade veroorzaakte. Alsof dat nog niet genoeg was, moest op 17 oktober ook het Grotiusgebouw eraan geloven. Gelukkig bleef ook hier de schade beperkt, maar er kwam veel rook vrij en een deel van het gebouw bleef enkele weken buiten gebruik. Al met al was het dus een vlammend jaar voor de Radboud Universiteit (RU), maar de universiteit hield het hoofd koel.

Geen internet, wel gratis naar de film
Netflix en chill zat er voor veel SSH&-bewoners begin dit jaar niet in. De studentenhuisvestingsorganisatie ging eind vorig jaar in zee met Ziggo, maar de overstap verliep niet erg soepel. De ene storing was nog niet verholpen of de volgende diende zich alweer aan, met veel ontevreden studenten als gevolg. Om bewoners die zonder internet zaten tegemoet te komen, besloot de SSH& gedupeerde studenten eind februari een schamele bioscoopbon cadeau te doen. Je moet toch iets als je je favoriete series niet kunt bingewatchen.

Wisseling van de wacht
2017 was het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen. ANS interviewde lijsttrekkers Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Sylvana Simons van Art1kel voor het blad. Ook kwam toenmalig SP-fractievoorzitter Emile Roemer op uitnodiging van ANS en ismus op bezoek bij de RU. Daarbij vertelde hij over de plannen van zijn partij en vond er een interactief interview plaats. Na de verkiezingen van 15 maart duurde het even voordat de hoge heren in Den Haag eruit waren, maar uiteindelijk lag er een regeerakkoord op tafel voor Rutte-III. Daarin werd onder meer gesproken over korting op het collegegeld van aankomende eerstejaars ter compensatie van het leenstelsel. Toch hadden de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studentenoverleg direct flinke kritiek op de kortingsplannen, die ook in 2018 onderwerp van discussie zullen blijven. Het aantreden van het nieuwe kabinet betekende bovendien een einde aan het bewind van Jet Bussemaker als minister van onderwijs, die plaatsmaakte voor opvolger Ingrid van Engelshoven.

Begrotingsperikelen
Niet alleen in Den Haag brak men zich het hoofd over de vraag hoe het geld dat is vrijgekomen met de afschaffing van de basisbeurs moet worden besteed. In Nijmegen werd besloten dat een groot deel van dat bedrag zou worden geïnvesteerd in de Radboud Honours Academy (RHA), wat veel leden van de Universitaire Studentenraad (USR) in het verkeerde keelgat schoot. Na het nodige gesteggel stemde de USR toch in met de voorlopige begroting, maar daarbij werd wel afgesproken dat de medezeggenschap mee mag praten over de nieuwe invulling van de RHA. Tot ieders verbazing is dat tot op heden nog niet gebeurd, maar het staat op de agenda voor volgend jaar. Wordt vervolgd.

Steenkolenengels in Spinoza
Studenten Psychologie die in september aan hun tweede jaar begonnen, stond een onaangename surprise te wachten. Hun colleges werden opeens in het Engels gegeven. Het was geen nieuws dat de studie in een overgangsfase was en er steeds minder les in het Nederlands gegeven zou worden. Dat het de huidige studenten zo zou beïnvloeden was echter niet volgens afspraak. Bovendien was het Engels van docenten van dusdanig slechte kwaliteit dat het niet bij Freudiaanse versprekingen bleef en de stof niet meer te begrijpen was. Reden genoeg dus voor psychologiestudenten om een petitie te starten, waarna gesprekken werden gevoerd met opleiding en universiteit. Gelukkig verliep de introductie van Engelstalige content op ANS-Online soepeler.

 

Wie jaagde ANS dit jaar op de kast?

Lijstjestijd: ANS en 2016

Nog maar een paar dagen en dan begint iedereen aan 2017. Voor iedereen een nieuwe start en het moment om goede voornemens nu écht tot uitvoer te brengen, en ze na twee weken toch maar weer in de prullenbak te gooien. Om het jaar goed af te sluiten, blikt ANS terug op haar eigen 2016. Wie heeft ANS dit jaar op de kast weten te jagen en welke opmerkelijke artikelen zagen het daglicht?

Een goed feestje
Carolus Magnus, naar eigen zeggen 'de grootste, mooiste en meest veelzijdige vereniging van Nijmegen', besloot 2016 feestelijk in te luiden, door in februari tijdens hun gala de boel letterlijk te verbouwen. De Carolingers wisten in het Arsenaal in Grave onder andere grote stenen asbakken te slopen, een forse lekkage aan de vijver te veroorzaken en een schoorsteen af te breken en in de vijver te gooien. Toenmalig praeses van Carolus, Jafar Alhashime, vertelde aan ANS dat hij was geschrokken van de hoeveelheid schade en verklaarde dat de vereniging niet achter de gang van zaken stond. Een ding was wel zeker: bij Carolus weten ze hoe ze een goed feestje moeten bouwen. Jammer dat ANS niet was uitgenodigd.

Niet zo inspirerend
Elk jaar reikt het studentenplatform Nultweevier.nl de meest prestigieuze prijs van het Nijmeegse studentenleven uit: de Meest Inspirerende Student van Nijmegen. Iedereen staat natuurlijk te springen om deze felbegeerde titel te mogen ontvangen. Dit jaar ging de prijs naar Caspar Safarlou, oprichter van studentenpartij De Vrije Student. De deskundige vakjury van Nultweevier.nl ziet bij deze prijs wel een grote groep mensen over het hoofd: studenten die totaal niet inspirerend zijn. ANS sprong in dit gat en reikte de prijs voor de Minst Inspirerende Student van Nijmegen uit aan Tijs Sikma. Hij kreeg de prijs dankzij zijn matige inzet en gebrek aan enthousiasme tijdens zijn hoofdredacteurschap bij ANS-Online. Sikma was het duidelijk niet eens met de uitslag: 'Ik ben echt wel superinspirerend, rot op man.' Tja, soms is de waarheid hard.

Extremen tegenover elkaar
Begin juni publiceerde ANS een interview met Ritchie, een vertegenwoordiger van de fascistische beweging Zwart Front Nijmegen. Tijdens het interview vertelde Ritchie over de ideologie van Zwart Front en de problemen die hij ziet in de samenleving. Daarbij schuwde hij uitspraken als 'Ik heb geen probleem om te zeggen dat ik racistisch ben' niet. Niet iedereen kon het interview waarderen en dat zorgde voor nogal wat woede en frustratie bij verschillende lezers. Enkele extreemlinkse en -rechtse mensen verweten elkaar ervan dat 'ze het niet hebben begrepen'. Een oorlog in de Nijmeegse ondergrondse bleef gelukkig achterwege. 

Aquila-sletjes
Het studentennieuws aan het begin van dit collegejaar stond in het teken van de schandelijke praktijken onder de corpsballen van Vindicat uit Groningen. Zij stelden een bangalijst op met de 'lekkerste mokkels' van het eigen corps. Vindicat kreeg een bak stront over zich heen gekieperd, maar de Nijmeegse dispuutsheren van Iuventus voelden zich geïnspireerd door de slettenlijst. Zij stelden uiteindelijk een eigen lijst op, waarop zowel leden van Iuventus stonden als van het concurrerende dispuut Aquila. De Iuventusmannen werden afgebeeld als hunks, terwijl de leden van Aquila werden neergezet als kneusjes. De grap pakte goed uit voor Iuventus: het feest dat die week door hen werd georganiseerd, was drukker bezocht dan ooit.

Met vier dikke duimen het jaar uit
Om het jaar goed af te sluiten dacht Radboud Services er goed aan te doen een kerstboodschap op te nemen voor haar medewerkers. Jeff van de Riet, secretaris van het College van Bestuur, en Peter Bosman, directeur van Radboud Services, bezorgden hun medewerkers de slechtste kerstboodschap in tijden. Het filmpje was alleen te bekijken door mensen die in bezit waren van de url. Laat de link nu net in handen zijn gekomen van ANS. Het gevolg: op ANS-Online verschijnt een artikel dat in een mum van tijd wordt overgenomen door de collega's van N1, zonder bronvermelding. Uiteindelijk neemt de Gelderlander het bericht over van de Nijmeegse nieuwszender en zelfs de Telegraaf schenkt er aandacht aan. Bedankt N1, voor het verspreiden van andermans primeurs zonder de juiste verwijzing. Een goed voornemen voor 2017 misschien?

 

Van stadsnomaden tot Timmerfrans

Lijstjestijd: De tofste interviews

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op de site elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heeft ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor een manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: de tofste interviews

5. 'Elke stad heeft tegenhangers nodig'
Verstopt achter park Brakkenstein en de sportvelden bevindt zich een heus 'ecodorp'. Dit kamp wordt tot de dag van vandaag bewoond door stadsnomaden. ANS nam een kijkje bij de bonte verzameling van tenten, zelf getimmerde meubels en een caravan. De nomaden vertelden openhartig over hun levensvisie en hun levenswijze. Ze zijn geen stel agressieve activisten, maar ze keren zich op deze manier op een positieve wijze tegen de wegwerpmaatschappij. Daarnaast willen ze niet mee doen aan de 'economische race', omdat de kansen voor jonge kunstenaars daardoor beperkt worden. 'De vrijheid die je krijgt in een woonwagen is onbetaalbaar'. 

4. Burgervader Bruls
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen sinds 2012, deed op een snikhete dag een boekje open over zijn stad. Hij blikte daarbij onder andere terug op zijn studententijd en op zijn avonturen bij de Nijmeegse Vierdaagse. Veel studenten komen volgens hem niet verder dan het universiteitsterrein, het station en de kroegen. Bruls beloofde daarom 'iedere student die Nijmegen denkt te kennen een rondleiding door de stad'; een belofte die hij later trouwens na zou komen. Ook voor wie niet bijster geïnteresseerd is in de woorden van onze burgervader, biedt de liveblog van het nuttigen van zijn langzaam smeltende raketijsje amusant leesvoer. 

3. 'Ik ben de ideale schoonzoon'
Cabaretier Pieter Derks vertelde ANS over zijn visie op cabaret en over zijn eigen invulling van het vak. Met passie beschreef Derks waarom het theater altijd zijn grote droom is geweest en waarom zijn old school voorstellingen zo goed aanslaan. Met plezier maakt hij bijvoorbeeld gebruik van zijn rol als ideale schoonzoon. Ook wierp de cabaretier licht op zijn vertrek als huiscabaretier bij De Wereld Draait Door en over de rol daarbij van zijn opvolger, Peter Pannekoek: 'Op een gegeven moment stond Peter met een stroomstootwapen in mijn slaapkamer en toen...'. 

2. Timmeren aan Europa
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, fervent Rode JC-fan en actief facebookgebruiker, werd door ANS ondervraagd over de weg die hij aflegde als politicus en over zijn missie in Europa. De politicus wil de Europese Unie weer populair maken onder de bevolking en één van de manieren waarop hij dat doet, is zo transparant mogelijk zijn. Zijn facebookpagina staat dan ook vol met verhalen en hij nodigt mensen daar uit om hun eigen oordeel te vormen. Op de GeenStijl-trolletjes reageerde Timmermans nuchter: 'Wie volgt er nou nog GeenStijl? Dat is toch een beetje passé.'

1. 'Rusland went nooit'
Op zijn negentiende vertrok hij halsoverkop naar Rusland. Nu is Olaf Koens, de door Villamedia in 2014 uitgeroepen Journalist van het Jaar, terug in de lage landen. ANS interviewde hem over zijn ervaringen in Rusland en over zijn nieuwe boek. Iedere Rus leeft, volgens hem, alsof het zijn of haar laatste dag is: 'als je verliefd bent, moet je nú met dat meisje naar bed'. Vol waardering blikt Koens terug op zijn tijd in het gigantische maar onvoorspelbare land. Russen zijn volgens hem daarnaast extremisten die openstaan voor de meest krankzinnige drugs. Ronnie Flex kan daar nog een puntje aan zuigen. 

 

Een beeldig jaar

Lijstjestijd: De beste In Beeld

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op de site elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heef ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor een manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: De beste In Beeld.

5. Herdenking slachtoffers Parijs 
Afgelopen november stond de Radboud Universiteit stil bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs dit najaar. Op verschillende plekken op de campus werd medeleven getoond met de nabestaanden. Hoe betuigden de Nijmeegse studenten hun steun na het drama?

4. Prinsentreffen
Begin dit jaar vond in Nijmegen de 22ste editie van het internationale Prinsentreffen plaats. De Jan Massinkhal vulde zich met ongeveer drieduizend mensen, waaronder de Prinsen en Prinsessen Carnaval van 59 dorpen en steden uit Nederland, Duitsland en België. Niet alleen ANS bezocht het evenement, ook burgemeester Bruls werd gespot tussen de gevederde mutsen en feestelijke maillots, 

3. Zombie Outbreak 
In maart vond op de campus van de Radboud een Zombie Outbreak plaats. Zouden wij kunnen ontkomen aan de ondoden? ANS liep mee met de spooktocht die zo uit The Walking Dead kon komen. 

2. De Campuscantus
Afgelopen augustus vond de tweede editie van de Campuscantus plaats. Niet iedereen vond het een goed idee dat de RU een drankfestijn stimuleerde. Een pitcher bier was slechts 7,50 en dat was goed te merken. Het leverde in ieder geval mooie foto's op.

1. Record Industry
In  mei bracht ANS een bezoek aan Record Industry, de grootste platenperserij van Europa. De nostalgie was voelbaar, maar de elpee bleek nog springlevend. Van de snijkamer, via het nikkelbad naar de pers mocht ANS meekijken hoe platen worden gemaakt voordat ze in de hoes verdwijnen.

 

Discodellen, paprikawijn en knakworsten

Lijstjestijd: ANS at en dronk

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op de site elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heef ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor een manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: ANS at en dronk.

5. Paprikawijn
Raak je uitgekeken op doorsnee rode of witte wijn? Wijnboer Roelof Visscher ontwikkelde paprikawijn, nadat een boer bij hem aankwam met een overschot paprika's. Visscher produceerde ook al tomatenwijn en is nu van plan te starten met een hele lijn aan groentewijnen. De paprikawijn ligt vanaf komend jaar in de winkel. Voor een flesje moet je wel 15 euro neerleggen.

4. Nieuwe Reftermaaltijden: Pizzakip en noedelsoep
Vanaf november serveert de Refter weer nieuwe maaltijden. De Chinese, Griekse en zelfs Japanse keuken zijn vertegenwoordigd in het nieuwe menu. Over het algemeen kun je de gerechten tevreden achter de huig slingeren, hoewel een beetje pit soms mist. Gelukkig biedt de pot met sambal uitkomst. De absolute winnaar onder de gerechten is 'Kip met pizza', waarbij een kipfilet de pizzabodem vormt.

3. Gevonden voorwerp - discodel
Met de introductie van de discodel werd de keuze in fastfoodland nog rijker. Deze originele snelle hap die bestaat uit een frikandel met mayonaise en discodip werd bedacht toen een groep vrienden de slogan van de Febo, 'Jij bestelt het, wij hebben het', op de proef stelde. De snack wordt verkocht bij Cafetaria Keizer Karelplein en verovert steeds meer studentenharten.

2. WK Knakworsten eten naar Nijmegen
18 december was het zover: in Nijmegen werd in drie minuten een record aantal knakworsten naar binnen geschoven. Een record zetten was in dit geval niet zo moeilijk; bij 'Guinness World Records' was nog geen wereldrecord 'knakworsten eten' bekend. Uit de vele reacties op het bericht bleek dat ook studenten wel van de ingeblikte worst houden.

1. Hollandse kost
In april interviewde ANS tv-kok Pierre Wind, die als eerste Kok des Vaderlands mensen wil stimuleren om gezonder en milieuvriendelijker te eten. Wind vertelde over deze missie en kwam met kooktips voor studenten. Als klap op de vuurpijl gaf hij zijn mening over een Reftermaaltijd: 'Ik heb echt medelijden met jullie.'

 

Van grijsgedraaide lp's tot naakte waarheden

Lijstjestijd: de beste reportages

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op ANS-online elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heeft ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: de beste reportages.

5. Blootgewoon
Veilig onder de douche of tijdens het aankleden, is in je nakie zijn niet zo vreemd. Je piept wel anders als je onder dwang naakt door het leven moet gaan. Voor naturisten is dit echter een levenswijze. Zij delen niet zozeer een passie voor het zien van elkaars piemels en kutten, maar eerder voor de naakte natuur in het algemeen. Van jonge studentes op het vertrouwde Waalstrandje tot jeu de boulende bejaarden op een heuse naturistencamping, in deze reportage komen ze allemaal ruimschoots aan bod. 

4. Studiefinanciering: van koning Willem I tot minister Bussemaker
Vanaf dit collegejaar leven veel studenten zonder het nodige gratis geld. Het leenstelsel heeft de plaats van de basisbeurs ingenomen, met dank aan de meest bekwame minister van Onderwijs ooit: Jet Bussemaker. Hiermee zijn we weer terug bij af, want in het verleden was de studiefinanciering ook niet bepaald subliem geregeld. Toch is het niet altijd kommer en kwel geweest met de centjes die de overheid uitdeelde. ANS nam het verleden van de studiefinanciering onder de loep en vond verrassende hoogte- en dieptepunten. 

3. Grijsgedraaid
Heb je altijd al eens willen weten hoe een plaat in elkaar wordt gedraaid? In het pittoreske Haarlem bracht ANS een bezoekje aan de de grootste vinylfabriek in Europa. Verwacht geen blowende dudes die rustig maar wat rondbanjeren. Tussen de nikkelbaden en snijmachines uit het jaar nul wordt hard gewerkt om zowel plaatjes van Blaudzun als The Beatles te persen. Of de analoge klanken ook echt beter zijn dan digitaal geluid en de muzikale ervaring levendiger, is trouwens maar net de vraag. 

2. Nijmegen in acht wijken
Nimma is natuurlijk één stad, maar ook weer niet. Negen stadsdelen, verdeeld in 44 wijken, zijn elk met een volslagen eigen karakter op een andere manier deel van de Keizersstad. ANS deed veldonderzoek in acht van deze wijken. Waar sommige bestempeld kunnen worden als pauperbuurten tjokvol met drugshandelaars, gedijen in anderen slechts 65-plussers met kunstgebitten en rollators. De sfeer werd telkens nauwkeurig geproefd, voorzieningen grondig gerecenseerd en bewoners aan een kruisverhoor onderlegd. 

1. Docentenflop
Voor de vijfde keer in de geschiedenis onderwierp ANS RU-docenten aan een meedogenloze kennistest over het Nijmeegse studentenleven. De titel zegt eigenlijk alles al: wie te veel kennis van academischische zaken heeft, heeft de ballen verstand van het dagelijkse bestaan van die rare mensen in de collegebanken. Schultenbräu zou schoudervulling zijn, de Foute Wouter iemand die bij Phocas roeit en de AFAC zou te veel vrouwen in dienst hebben. 

 

Bestuurlijk gerommel, teleurstellingen en een prijzige zetel

Lijstjestijd: ANS en de RU

Het jaar 2015 is alweer bijna achter de rug en dat is terugblikken geblazen. Van 25 december tot en met 31 december kun je op ANS-Online elke dag een lijstje verwachten waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Wat voor flauwe ongein heeft ANS geprobeerd je dit jaar door de strot te duwen? Welke opmerkelijke persoonlijkheden lieten zich horen en op wat voor een manier kreeg de RU het vuur aan de schenen? Vandaag: ANS en de RU.

5. De stoel van drieduizend euro 
In juni bleek uit een onderzoek van RTL dat Nederlandse universiteiten er lustig op los declareren. De Radboud Universiteit (RU) was hierbij geen uitzondering. Naast een prijzig etentje en het betalen van enkele verkeersboetes, was een zwartleren bureaustoel van 2788 euro het hachelijke hoogtepunt van de declaraties. Als enige universiteit in Nederland verzette de RU zich tegen het openbaar maken van de bonnetjes. Na een belletje met RTL bleek dat er toch nog meer opmerkelijke declaraties gedaan waren. Na aanhoudelijk aandringen kreeg de medezeggenschap toch nog inzage in de bonnetjes, welke hier verder geen opmerkelijk zaken meer tussen vond. ANS schreef naar aanleiding van het krampachtige optreden van de RU een opiniestuk over het gebrek aan transparantie. Jet Bussemaker heeft in augustus beloofd de buitensporige declaraties te laten onderzoeken.

4. RU is watching you 
In mei dit jaar deed ANS onderzoek naar de manier waarop de RU haar studenten in de gaten houdt. Hieruit bleek onder meer dat er binnen de RU stemmen op gingen om gebruik te maken van Learning Analyrtics. Op basis van persoonsgegevens zou de RU hiermee gedragsprofielen van studenten kunnen maken. Door middel van het verzamelen van metadata zou de RU kunnen zien hoe lang en wanneer een student bijvoorbeeld op Blackboard is ingelogd of op welke dagen de student de campus bezoekt. Als aan de hand van de metadata blijkt dat het gedrag van een student afwijkt, zou vervolgens een studieadviseur kunnen ingrijpen. Gelukkig bleef het bij een plan, in het verleden bleek de RU namelijk niet altijd even handig te zijn omgegaan met de privacy van haar studenten.  

3. Ontruiming kritisch café Terecht
Op 30 april opende De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) een kritisch café met de naam Terecht! in het oude Gerecht in TvA 8. Een paar weken later bleken de actievoerders het lege pand alweer te moeten verlaten. Met de flauwe smoes dat de ruimte leeg moest blijven, vanwege een mogelijk tekort aan studieplekken op dit het moment dat de UB zou worden verbouwd, kondigde de RU aan het pand te zullen ontruimen. DNUN tekende op 20 mei nog protest aan, maar het mocht niet baten, de volgende dag bleek het Universitair Vastgoed Bedrijf  op bevel van het CvB de spullen van de actievoerders te hebben verwijderd. Gelukkig hebben we de foto's nog.  

2. Gerommel op bestuurlijk niveau 
Op bestuurlijk niveau was er dit jaar behoorlijk wat gedoe. Theo Engelen, nog geen jaar rector-magnificus, besloot plotseling af te treden, zonder hiervoor de precieze reden te willen geven. Loek Hermans, de voorzitter van het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit, de stichting waar de Radboud Universiteit en het Radboudumc onder vallen, trad vanwege wanbeleid bij thuiszorgbedrijf Meavita af als senator. Het stichtingsbestuur vond dit geen reden genoeg om het voorzitterschap van Hermans te herzien, zo belangrijk is dat nu ook weer niet. Als klap op de vuurpijl, werd het ontslag van het oud-management van Honours ter discussie gesteld. Tegen het advies van de onderzoekscommissie in waren de drie medewerkers van Honours op non-actief gesteld, enkel op basis van anonieme klachten. Het is daarnaast maar de vraag of de geheimhouding hierover gerechtvaardigd was.

1. Ophoging BSA en de teleurstelling van het cultuurcentrum 
Het academische jaar was maar net begonnen, de Universitaire Studentenraad (USR) was net gezeteld en het College van Bestuur (CvB) besloot eens stevig haar spierballen te laten zien. Zij bleek plotseling het bindend studiesadvies (BSA) te willen verhogen van 39-42 studiepunten naar 42-45 studiepunten. Als verantwoording hiervoor gaf zij: 'De universiteit heeft de morele plicht om de studenten te helpen voldoende studievooruitgang te boeken, zodat zij niet voor onnodig hoge kosten worden gesteld'. Logisch natuurlijk, het is niet alsof er dit jaar nationaal een maatregel is ingevoerd om studievooruitgang af te dwingen. De medezeggenschap had geen instemmingsrecht bij de ophoging en kon eigenlijk niet meer doen dan te stellen dat ze het erg treurig vonden en tijdens de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) het CvB boos toe te spreken. Misschien was het standpunt van DNUN toch niet zo vreemd dat de medezeggenschap op de RU ontoereikend is. In december maakte NU!medezeggenschap bekend dat ze extern juridisch advies had ingeslagen over de procedure bij de verhoging van het BSA. Volgens Peter Kwikkers vanTriasNet Consultans zou de procedure incorrect zijn verlopen. Jammer dat de USR dit advies niet openbaar wilde maken. De reactie van het CvB laat nog op zich wachten. 

Het BSA was echter niet de enige teleurstelling waar de USR aan het begin van het collegejaar op stuitte. Vooral cultuurkoepel CHECK reageerde teleurgesteld op het feit dat het cultuurcentrum geen oefen- en repetitieruimtes zou krijgen en stelde dat het daarmee eigenlijk geen cultuurcentrum meer kon heten. In de UGV van 2 november liet het CvB weten op zoek te gaan naar alternatieven voor de oefen- en repetitieruimtes.