Broodje Bal: S.A.G.A en Faunus

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien bij de diverse eetacties. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Donderagavond schoof ANS aan bij het tapasbuffet van S.A.G.A en Faunus.

Tekst: Irene Wilde
Foto: Vincent Veerbeek

Vereniging:
Dat de introductie al over de helft is, is duidelijk te merken aan de leden van beide disputen. Een tafel in het midden van het terras lijkt wel gereserveerd te zijn puur en alleen voor hen. Misschien zijn ze uitgeput door een zware week of hebben ze al genoeg leuke eerstejaars ontmoet deze week. Ze doen nog maar weinig moeite om bij andere tafels aan te sluiten en een gezellig praatje te maken.

Locatie:
Het terras van de Waagh met uitzicht over de Grote Markt is met het lekkere weer de perfecte locatie voor een eetactie. Onder de parasols zitten de eerstejaars in hun T-shirtje en korte broek met zijn allen te eten. Aan de lange tafels is ruimte genoeg voor alle introgroepjes om gezellig bij elkaar te zitten. Het enige nadeel van buiten eten in deze tijd van het jaar zijn de wespen die ook graag een hapje komen meepikken, maar na wat gegil en gezwaai van de studenten houden ook zij het uiteindelijk voor gezien.

Smaak:
Terwijl leden van dispuut Faunus zelf kipnuggets van de McDonalds naar binnen werken, lopen de eerstejaars gretig langs het tapasbuffet dat speciaal voor deze avond is neergezet. Normaal kenmerkt De Waagh zich door de Waaghhap, een wisselend weekmenu met een speciale prijs voor studenten, maar voor deze eetactie heeft de Waagh uitgepakt met een uitgebreid tapasbuffet. De studenten kunnen kiezen uit verschillende Spaanse gerechten als patatas bravas, gefrituurde inktvisringen en verschillende soorten vlees en vis. Ook met de vegetariërs is rekening gehouden. Zij kunnen genieten van heerlijke quiche.

Gezelligheid:
Hoewel de leden van S.A.G.A en Faunus zelf weinig moeite doen om zich tussen de eerstejaars te mengen, heeft iedereen het duidelijk naar zijn zin. De leuke muziek die uit de speakers klinkt zorgt ervoor dat deze goede sfeer nog wat extra wordt verhoogd. Na het eten hebben alle eerstejaars nog de mogelijkheid om mee te gaan met de kroegentocht die volgens een lid van Faunus 'legendarisch' belooft te worden.

Eindoordeel: 8,5

Broodje Bal SAGA en Faunus 800x600

 

Bidden voor het eten

Broodje Bal: C.S.V. Ichthus

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien bij de diverse eetacties. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Dinsdagavond schoof ANS aan bij C.S.V. Ichthus in hun vaste ontmoetingsplek aan de Groesbeeksedwarsweg.

Tekst en foto: Julia Mars en Vincent Veerbeek

Vereniging: Hoewel Ichthus een christelijke studentenvereniging is, is iedereen welkom. Naast verschillende stromingen van het christendom, zijn er ook atheïsten en agnosten onder de leden te vinden. Dit vertaalt zich naar een open sfeer waarbij de leden hun gasten met open armen verwelkomen. Het religieuze karakter van de vereniging komt tijdens de avond sterk naar voren en dat zorgt ervoor dat de eetactie net even anders verloopt dan bij andere verenigingen. Zo wordt er voor het eten gebeden opdat de intro voor iedereen goed mag verlopen en is het na het diner tijd voor Praise and prayers, waarbij gezamenlijk christelijke liederen worden gezongen.

Locatie: Er is weinig moeite gedaan om het verenigingshuis van Ichtus, dat op zondag dienst doet als een reformatorische kerk, aan te kleden tot een op het oog sfeervolle locatie. De voornaamste decoratie in de ruimte is een kast vol bijbels. Toch zorgen de leden zelf ervoor dat er genoeg leven in de zaal is. De locatie zelf leent zich prima voor de eetactie, met voldoende ruimte voor alle aanwezigen en achter de schermen een grote keuken waar het eten kan worden klaargemaakt.

Smaak: Waar een andere vereniging genoegen zou nemen met lauwe afhaalchinees, kiest Ichthus voor een meer persoonlijke aanpak door zelf te koken. Met drie soorten pasta is het echter niet minder studentikoos en zelfs de klassieke pasta-pesto mag niet ontbreken. Niet alleen is er eten in overvloed, om het helemaal af te maken voorziet Ichthus de aanwezigen zelfs van een toetje.

Gezelligheid: Slechts een handjevol eerstejaars heeft hun weg gevonden naar de eetactie. Voordat het eten begint worden zij aan de rest van de vereniging voorgesteld. De leden van Ichthus doen erg hun best om een praatje te maken met de nieuwelingen en deze lijken zich dan ook al snel erg thuis te voelen.

Eindoordeel: 8

Ichthus Facebook

 

Pizza van de hockeyclub

Broodje Bal: N.S.H.C. Apeliotes

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien bij de diverse eetacties. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op maandagavond schoof ANS aan bij N.S.H.C. Apeliotes op het terras van het Bascafé.

Tekst: Simone Bregonje en Joep Dorna
Foto: Joep Dorna

Vereniging: Hockeyclub Apeliotes is de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor ze nu een ledenstop hebben ingesteld. Ondanks het elitaire imago van hockey bezweren de aanwezige leden van Apeliotes dat hun vereniging een open sfeer heeft. Andere kenmerken van de hockeyclub zijn gezelligheid, bier, een winnaarsmentaliteit en knappe meiden, aldus enkele licht beschonken Apeliotes-dames.

Locatie: De eerstejaars zitten aan bartafels voor het Bascafé, terwijl de hockeyers aan tafels staan te drinken. Het Bascafé is tevens de stamkroeg van Apeliotes en later op de avond zal er ook hun introfeest plaatsvinden, met als thema 'harde ballen en strakke pushes'. Aan het begin van de avond maakt het terras van het Bascafé echter nog een beschaafde en gemoedelijke indruk. Het voelt een beetje aan als de stilte voor de storm.

Smaak: Introstudenten die hoopten op aardappel in de keel komen bedrogen uit, want de introductiecommissie laat al enkele jaren pizza's aanrukken. De pizza's komen helemaal vanaf snackbar de Fest, in de buurt van de universiteit, maar zijn gelukkig nog warm. Helaas zijn ze niet gesneden, waardoor de hongerige studenten moeten wachten op een mes. Ook klagen enkele studenten over de prijs van vijf euro, die ze te duur vinden voor de kwaliteit van de pizza's.

Gezelligheid: 'Gezelligheid moet je zelf maken', verklaart een introkind stellig. De eerstejaars lijken het inderdaad naar hun zin te hebben. Ook de hockeyers hebben het naar hun zin, maar vooral met elkaar. Vanwege de ledenstop hoeven zij geen nieuwe leden te winnen. Misschien dat ze daarom nauwelijks contact zoeken met de eerstejaars. Wel wordt er stevig doorgedronken, zowel door de hockeyers als door de eerstejaars, want de meesten zijn van plan later op de avond stevig los te gaan.

Eindoordeel: 7

Apeliotes pizza groot

 

Met volle maag de Spiegelwaal op

Broodje Bal: De Loefbijter

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op donderdagavond schoof ANS aan bij N.S.Z.V. De Loefbijter op het terras van Café Waalzicht in Lent.

Tekst: Chiel Nijhuis en Vincent Veerbeek
Foto: Vincent Veerbeek

Vereniging: De Loefbijter is qua ledenaantal een relatief kleine vereniging. Toch zijn ze door het organiseren van een openzeildag en meerdere eetacties goed zichtbaar tijdens de introweek. Ook vanavond is het ze gelukt een groep eerstejaars enthousiast te krijgen voor een enigszins warme maaltijd en een zeiltochtje. Tussendoor wordt op verzoek van een van de eerstejaars een praatje gegeven over de vereniging, waarbij de nodige zeiltermen langsvliegen, maar het ook gaat over de borrels en feesten die de Loefbijter regelmatig organiseert.

Locatie: Voor een vereniging die zichzelf erop laat voorstaan zowel een gezelligheidsvereniging als een sportvereniging te zijn, is Café Waalzicht een prima plek om de geïnteresseerde eerstejaars kennis te laten maken met de vereniging. Het café doet bovendien zijn naam eer aan, met een mooi uitzicht op de Waal en de Stevenskerk. Een eerstejaars die neerploft op het terras verzucht dat hij hier wel uren naar zou kunnen staren. Gelegen op 'het Eiland' in Lent ligt de kroeg op loopafstand van de Spiegelwaal. Hierdoor kan er zonder veel moeite na het eten gezeild worden. Dit blijkt toch wel het hoogtepunt van de avond te zijn.

Smaak: Het lijkt erop dat het De Loefbijter tijdens deze eetactie vooral te doen is om het zeilen. Aan het eten is namelijk weinig aandacht besteed. De introkoters moeten het doen met patat, vers van de snackbar. Het duurt ook best lang voordat de patat op tafel staat waardoor de frietjes koud en klef zijn geworden. Het goed gevulde plastic bordje met komkommer, cherrytomaatjes en stukken stokbrood kan daar weinig aan redden.

Gezelligheid: Tijdens het eten blijven de leden van De Loefbijter een beetje op de achtergrond waardoor de introkinderen vooral zichzelf moeten vermaken. Dat het gezamenlijk eten toch een gezellige indruk maakt, hebben de eerstejaars vooral aan zichzelf te danken. De kaarsen die op tafel gezet worden ter decoratie voegen weinig aan de sfeer toe en zijn bovendien weinig windbestendig. De mogelijkheid om na het eten op een bootje te stappen om over de Spiegelwaal te zeilen maakt gelukkig veel goed en zal de Loefbijter geen windeieren leggen.

Eindoordeel: 7,5

Broodje Bal Loefbijter Facebook

 

Wokfestijn bij Ovum Novum

Broodje Bal: Ovum Novum

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op woensdagavond schoof ANS aan bij Ovum Novum in hun eigen sociëteit.

Tekst: Danique Janssen en Vincent Veerbeek
Foto: Danique Janssen

Vereniging: Een vrolijk Ovum-meisje bij de ingang zorgt direct al voor een welkom gevoel, en gedurende het diner stellen nog wat prominente leden zich netjes voor om te zorgen dat alles naar wens is. Of ze evenveel moeite doen voor reguliere eters is de vraag, maar het is duidelijk dat de Ovianen hun best doen gasten te laten zien dat Ovum Novum een open en gezellige vereniging is.

Locatie: Het diner vindt plaats bij de sociëteit van Ovum Novum, aan de St. Canisiussingel. Aan de voorkant van het gebouw staat een grote, overdekte stellage, waaronder eettafels en een bar zijn opgesteld. Houten planken en nepplanten verdoezelen al het kille metaalwerk en geven het geheel een gemoedelijke sfeer. Als kers op de studentikoze taart is de stellage omlijst met een indrukwekkende bierkratjesverzameling. Na de trotsering van een gammele metalen trap is er zelfs de mogelijkheid om op een verhoogd terras te zitten. Vanaf daar kan er mooi neergekeken worden op alle kersverse RU-studenten die rustig hun maaltijd verorberen.

Smaak: De geel-paarse vereniging heeft een heus driegangenmenu op het programma staan. Al snel na aanvang worden er bekertjes tomatensoep uitgedeeld. Weliswaar zonder balletjes, om geen associatie met de vereniging aan te wakkeren. De soep is gloeiend heet en ook de bediening heeft moeite het hoofd koel te houden, want de serveersters lijken haast te hebben. De bekertjes soep zijn nog niet leeg of het hoofdgerecht verschijnt al op tafel. Dit is een wokgerecht met bami of nasi en zit ingepakt in kleine kartonnen doosjes. Met recht: de inhoud is een cadeautje voor de smaakpapillen. Na dit goed smakende hoofdgerecht volgt als toetje nog een verkwikkend waterijsje.

Gezelligheid: Met een zomers terras en wat hippe dancemuziek op de achtergrond heeft Ovum Novum in ieder geval zijn steentje bijgedragen aan de sfeer. De leden van de gezelligheidsvereniging zijn echter wel wat terughoudend in het aangaan van gesprekken met de nieuwe studenten, waarbij de Engelssprekende introgroepen al helemaal een uitdaging blijken te vormen. De sfeer onder de introlopers zelf is ook wat tam, maar ze hebben natuurlijk inmiddels al een aantal dagen van de vermoeiende introductie achter hun kiezen.

Eindoordeel: 8

Broodje Bal Ovum Novum

 

Griekse schotel in krappe achtertuin

Broodje Bal: dispuut T.H.O.R. en damesdispuut Aisa

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op donderdagavond schoof ANS aan bij dispuut T.H.O.R. en damesdispuut Aisa in het dispuutshuis van T.H.O.R.

Tekst: Wout Zerner
Foto: Tom Plaum

Vereniging: De heren van T.H.O.R. en dames van Aisa zitten bij aankomst van de introgroepjes gezamenlijk op de banken voor het huis. De sfeer tussen de dispuutsleden zit er goed in. Een aantal van de gastheren is nog de Olympische Spelen aan het kijken terwijl de rest de eerste biertjes alweer in zijn handen heeft.

Locatie: Het eten wordt geserveerd in de achtertuin van het studentikoze dispuutshuis van T.H.O.R. In de krappe tuin zijn bierbanken neergezet waaraan de introgroepjes hun maaltijd kunnen nuttigen. Na het eten is er nog de mogelijkheid om in de kelder van het huis een biertje te drinken. Hier is een feestkelder ingericht met bar en een dj om alvast in de stemming voor een lange nacht te komen.

Smaak: De dispuutsleden hebben er voor gekozen om de bereiding van het eten uit te besteden aan een Grieks restaurant. Hierdoor is er voor elke eter een uitgebreide Griekse schotel met onder andere gyros en rijst beschikbaar. De Griekse maaltijd is een origineel idee waar introductiegroepen speciaal voor langskomen en de flinke portie is daarbovenop ook nog eens lekker. Naast het eten is er ook onbeperkt drank beschikbaar waardoor het bier rijkelijk vloeit.

Gezelligheid: De etende introductiegroepjes hebben het onderling duidelijk naar hun zin. De leden van Thor en Aisa mengen zich echter niet onder de verschillende groepjes. Zij staan vooral samen aan de statafel en zijn meer met elkaar bezig dan met hun gasten. De introductiegroepjes verkiezen daarom na het eten de gezelligheid van de stad boven de vochtige dispuutskelder.

Eindoordeel: 6,5

Broodje bal THOR

 

Simpele maar lekkere barbecue

Broodje Bal: N.S.L.T.C. Slow

In de hoop nieuwe zieltjes te winnen, proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Op woensdagavond schoof ANS aan bij studententennisvereniging Slow in villa Schaeck.

Tekst en foto: Chiel Nijhuis

Vereniging: Omdat er geen introgroepjes aanwezig zijn, is het rustig bij de barbecue van Slow. De tennissers lijken hun krachten te sparen voor een feest dat zij samen met hockeyvereniging Apeliotes organiseren, en later in de avond zal plaatsvinden.

Locatie: De parkeerplaats aan de achterzijde van Villa van Schaeck biedt voldoende ruimte voor de barbecue. De besloten ligging zorgt voor een gezellige sfeer. Het nadeel hiervan is dat de zon zich deze avond slechts sporadisch laat zien. 

Smaak: De aanwezigen hebben de keuze uit een hamburger, speklap en een worstje die met zorg zijn bereid. Daarnaast is er nog een buffet met verschillende salades. Al met al is het een erg simpele barbecue, maar met de smaak is niets mis, en dat is natuurlijk het belangrijkst.

Gezelligheid: Dat het rustig is bij de barbecue betekent niet dat het er niet gezellig is. Tijdens het eten wordt rustig gepraat en hier en daar wordt langzaam een biertje gedronken. Het heeft er alle schijn van dat de tennissers en hockeyers slechts de lever aan het opwarmen zijn voor de rest van de avond. 

Eindoordeel: 8

2016 08 17 19.11.58