Home VermaakAns geeft raad ANS geeft raad: rijkdom

ANS geeft raad: rijkdom

door Redactie

In ANS geeft raad bepalen studenten zelf de collegestof. ANS schakelt wetenschappers in voor praktisch advies over alledaagse kwesties en maakt hieruit de balans op. Deze keer geven een schrijver, docent economie en lifecoach antwoord op de vraag: hoe word ik rijk?

Tekst: Vera Crienen en Wisse de Jonge 
Illustratie: Jeroen Wintraecken

Dit artikel verscheen eerder in het zesde nummer van ANS

Erica Verdegaal, econoom en schrijver van het boek ‘Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. en blijft.’
‘Als je nieuwe dingen aandurft, ben je financieel minder kwetsbaar. Wees daarom ondernemend en weet je uit elke situatie te redden. Raak je arbeidsongeschikt, schrijf een bestseller. Verlies je je baan, begin een eigen bedrijf. Redt die onderneming het niet, bedenk een nieuw product. Ware rijkdom schuilt in durf, optimisme en inventiviteit, niet in geld.
‘Maak een lijstje van je financiële zwakheden, zoals niet uitkomen met je inkomen, goklust of spilzucht. Neem deze lijst regelmatig door. Zo stoot je je niet twee keer aan dezelfde steen. Zelfkennis is belangrijk om rijk te worden. Blijf echter ook genieten. Overmatig plannen en gierigheid zijn ook zwakheden. Denk maar eens aan die ene persoon die, wanneer je met een groepje uit eten gaat, niet meebetaalt aan de rekening. Diegene wordt niet aardig gevonden. Gierigheid staat een gelukkig leven in de weg en daardoor kun je minder genieten van je rijkdom.
‘Pas op voor hypes. Sluit je helemaal af van wat andere mensen doen en bepaal wat jou gelukkig maakt. Probeer niet rijker of beter te zijn dan anderen. Veel jonge mensen willen bijvoorbeeld in Amsterdam wonen, terwijl woningen daar peperduur zijn. Als je iets wilt kopen, moet je jezelf eerst afvragen of het bijdraagt aan wat jij belangrijk vindt.’

Roel Grol, docent economie aan de HAN en gepromoveerd op de economische geletterdheid van leerlingen
‘Zorg ervoor dat je financieel geletterd bent. Dat houdt in dat je je bewust bent van de trucs die anderen bedenken om je te verleiden tot bepaalde uitgaven. Vraag jezelf daarbij af hoe je niet arm wordt in plaats van hoe je rijk wordt. Elke dag word je namelijk geconfronteerd met allerlei verleidingen en gemanipuleerd in je gedrag. Blijf jezelf bij alle financiële beslissingen afvragen: “heb ik hierom gevraagd?” en “wordt iemand anders hier beter van dan ik?” In het Douwe Egbertscafé in het Spinoza-gebouw zijn kleine kopjes koffie relatief duurder dan de grote koppen. Je wordt verleid om meer koffie te kopen dan je eigenlijk wilt. Met dit soort afleidende opties en schijnkortingen proberen marketeers jou te laten kopen. Aanbiedingen kunnen aantrekkelijk lijken, maar leveren bij nader inzien vooral voordeel op voor de verkoper. Wie deze trucs herkent, maakt betere keuzes in zijn koopgedrag.
‘Gebruik deze afleidende trucs om zelf geld te verdienen. Mensen die rijk willen worden, zoeken naar een gat in de markt – iets wat iedereen wil – en springen daarop in. Ze organiseren bijvoorbeeld een cursus ‘hoe word je rijk?’ omdat iedereen rijk wil worden. Of dit nu ethisch verantwoord en deugdzaam is, is nog maar de vraag.’

Luc Mutsaers, lifecoach en auteur van ‘rijk binnen 365 dagen’
‘Als je miljonair wilt worden, moet je heel hard werken en sparen. Gebruik je vrije tijd niet om geld uit te geven, maar om geld te verdienen door bijvoorbeeld een bedrijfje te beginnen of een extra bijbaan te nemen. Zonder hard te werken, is de enige andere optie het winnen van de loterij, maar het kopen van loten gaat eerder ten koste van je rijkdom. Door niet mee te doen aan loterijen, bespaar je binnen twintig jaar een bedrag ter hoogte van een middenklasse-auto. Wie per maand een klein bedrag opzij zet, houdt al snel veel geld over.
‘Ga in je studententijd op zoek naar je drijfveren en passies. Dit is de ideale periode om te ontdekken waar je goed in bent en waar je naartoe wilt. Wil je voor een baas werken? Wil je voor jezelf beginnen? Wil je in Nederland of in het buitenland werken? Je wordt niet rijk in je studententijd. Tijdens deze periode moet je vooral investeren in jezelf. Ga je gericht oriënteren op toekomstig werk. Waar is behoefte aan en welke vaardigheden zijn daarvoor nodig? Zorg dat je cv die elementen bevat om je droombaan dichterbij te brengen. Kijk wat je zelf belangrijk vindt in je toekomstige baan en je toekomstige leven. Benut je studententijd om dat scherp te krijgen.’

De balans van ANS ANSvrouw
1.
Wees inventief en ondernemend. Je BSA niet gehaald? Start je eigen bedrijf.

2. Ken je eigen financiële zwakheden, zoals bier.

3. Pas op voor hypes. Vraag jezelf af of je echt een nieuwe telefoon nodig hebt.

4. Herken de trucs, zoals de schijnkortingen van de koffie in het Spinozagebouw, die anderen bedenken om je te verleiden tot onnodige aankopen.

5. Zoek naar een gat in de markt, zoals het schrijven van een boek over rijk worden, en gebruik trucs om geld te verdienen aan anderen.

6. Werk hard en spaar veel. Neem meerdere bijbanen en open een Zwitserse spaarrekening.

7. Gebruik je studententijd om in jezelf te investeren en op zoek te gaan naar je drijfveren.

Heb jij ook een prangende vraag voor de wetenschap? Mail deze naar redactie@ans-online.nl

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen