Home Vermaak Voor de achterblijvers: carnaval in Nijmegen

Voor de achterblijvers: carnaval in Nijmegen

door Redactie

Knotsenburg, zo noemt Nijmegen zichzelf trots in carnavalstijd. Toch wijken de meeste carnavalslievende studenten uit naar de steden en dorpen in het zuiden. Voor hen die in Nijmegen blijven tijdens carnaval: wat heeft Knotsenburg te bieden voor de achterblijvers?

Nijmegen is zeker niet de bekendste stad als het gaat om carnaval maar volgens Roy Jacobs van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) is er genoeg te beleven in Knotsenburg. ‘Nijmegen is de meest noordelijke stad waar carnaval echt leeft. Carnaval is na de Vierdaagse het grootste evenement van het jaar in de stad en kent twintig carnavalsverenigingen. Bovendien komen er elk jaar steeds meer bezoekers op af.’

Het Marikenpaleis 
Het epicentrum van de Nijmeegse carnaval is een tent op de Grote Markt, het Marikenpaleis. Vier dagen lang is het feest op het plein met artiesten als Sieneke, lokaal dweilorkest Al Mo We Krupe en Richard Hendriks, alias DJRichie. Volgens Jacobs is er op het plein genoeg te doen voor hossende studenten. Jacobs: ‘Op zaterdag staat bijvoorbeeld Mariken’s Bierfest op het programma, een Duits Bierfeest met diverse optredens.’ 

De optocht knotsenburg
Op de zondag van Carnaval trekt de Knotsenburgse Optocht door de straten in het centrum. De optocht is bedoeld voor jong en oud en is volgens Jacobs ook voor studenten een feestje. Een stoet vol bonte verschijningen zal het publiek amuseren. Deelnemers aan de optocht mogen geen alcohol nuttigen maar de toeschouwers gelukkig wel. Alles wat carnavalesk is, is aanwezig bij deze optocht: carnavalsmuziek, gekke outfits, mooi versierde wagens en bier. Vooral met goed weer is de sfeer tijdens de optocht goed. 

De Knotsenburgse Kroegentocht
De maandag staat in het teken van de kroegentocht ‘Van Café naar Café’. Op de Grote Markt verzamelt zich een meute carnavalisten met een stempelkaart en een doel: in elk van de ruim vijftien deelnemende kroegen een drankje scoren. ‘Dit is de populairste activiteit onder studenten’ vertelt Jacobs. ‘Het is minder massaal dan de kroegentocht in Cuijk maar daardoor zeker niet minder gezellig.’ 

Studentikoos carnaval
Kun je echter niet tot zondag wachten? Carolus Magnus en verschillende studieverengingen van Letteren organiseren vandaag een pre-carnavalsfeest. 

Studenten met een liefde voor carnaval die dit jaar niet in de gelegenheid zijn naar het zuiden te trekken, hoeven dus niet teleurgesteld met de polonaise naar huis. Het feest wordt hier niet zo massaal gevierd als in de zuidelijke steden, maar de echte liefhebber kan er toch zijn bontgekleurde eieren kwijt. 

Wil je meer weten over de tradities en het verleden van het Knotsenburgse carnaval? In 2004 doken we met historicus Martijn Rus in de geschiedenis van het Nijmeegse carnaval. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen