Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Geld verdienen zonder baantje

De Graadmeter: Geld verdienen zonder baantje

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Geld verdienen zonder baantje.

Tekst: Aaricia Kayzer en Loes Wolters
Foto’s: Aaricia Kayzer, Jean Querelle en Loes Wolters

Dit artikel verscheen eerder in de derde editie van ANS.

Graadmeter geld 1 MPI grootWat: Proefkonijn bij taalonderzoek
Moeite: Geen hazenslaapje doen
Opbrengst: 12 euro
Score: 5/5

Inschrijven bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek duurt een paar minuten en binnen no time word je overladen met uitnodigingen voor experimenten. Je gaat meteen voor het grote geld en reageert op een test waarbij je woorden van neptermen moet onderscheiden. Het kleine testhokje is benauwd en in de zachte stoel is het een uitdaging niet in slaap te vallen. Je dommelt in en komt in een limbo tussen droom en werkelijkheid terecht, waardoor de tijd onverwacht snel voorbij vliegt. Na een uurtje bevrijdt de onderzoeker je uit de geluiddichte gevangenis. Terwijl de woorden nog nabranden op je netvlies loop je suf het gebouw uit. Die 12 euro heb je in ieder geval binnen, dus deze methode slaat de planck niet mis.

Graadmeter geld 2 Marktplaats grootWat: Marktplaats
Moeite: Leven in puin
Opbrengst: Nada
Score: 1/5

Echte hamsteraars hebben naast dagelijkse gebruiksvoorwerpen ook een hoop oude troep liggen. Op plankjes, achterin kastjes of over je hele kamer verspreid: sommige spullen hadden al lang weg gekund. Dat oude studieboek is bijvoorbeeld niet meer nodig en je kan het onding daarom beter proberen te slijten aan iemand anders. Je maakt snel wat foto’s van de boeken en stalt alles uit in je digitale marktkraam. Bij ‘Staat’ vul je optimistisch ‘Zo goed als nieuw’ in, ook al zit elke pagina vol met kreukels en markeerstrepen. Helaas trapt niemand in jouw leugen en raak je de papierverzameling zelfs voor een luttele 5 euro niet kwijt. De studieboeken verdwijnen weer achterin je kast en je portemonnee blijft akelig leeg.

Graadmeter geld 3 Statiegeld groot bWat: Statiegeld ophalen
Moeite: Betaalde work-out
Opbrengst: 7,80 euro
Score: 4/5

Dankzij wekelijkse borrels, drankspellen en indrinkavonden vliegen de pilsjes er snel doorheen, zeker als behulpzame huisgenoten besluiten op jouw voorraad mee te teren. Na verloop van tijd slingeren er meer lege flessen dan studieboeken in je kamer rond. Hoog tijd om jezelf van de bank af te slepen en de boel naar de supermarkt te brengen. Na een barre tocht over de heuvelige wegen van Nijmegen wankelen jij en je vracht de winkel binnen. Met een laatste krachtinspanning til je de kratten op de lopende band. Het gesjouw levert gelukkig iets op: in ruil voor een paar kratten mag je 7,80 in je portemonnee steken. Aangezien je toch in een supermarkt bent, kan je van dit geld meteen je boodschappen voor komende week betalen.

Graadmeter geld 4 Online enquêtes grootWat: Online enquêtes invullen
Moeite: Muisarm
Opbrengst: 2,25 euro
Score: 1/5

Enquêtesites beloven hoge vergoedingen, flexibele werktijden en afwisselende vragenlijsten. Kortom: veel geld voor weinig moeite. Vreemd genoeg blijkt dit te mooi om waar te zijn. Het aanbod aan sites is overweldigend en op goed geluk kies je er maar een uit. De website legt je een ellenlange vragenlijst voor waarbij je allerlei persoonlijke informatie in moet vullen. Van dagelijkse dingen als je lievelingswinkel tot privézaken als recente nachtmerries en je liefdesleven. Je geeft al je geheimen prijs zodat een algoritme kan bepalen welke enquêtes het best bij je passen. Toch ontvang je slechts twee vragenlijsten in drie weken tijd. De schamele 2,25 die je daarmee verdient is na alle moeite een schrale troost.

Graadmeter geld 5 Straatmuziek grootWat: Straatmuzikant spelen
Moeite: Ritmisch klappertanden
Opbrengst: 2 euro
Score: 2/5

De gemeente Nijmegen is zo vriendelijk haar inwoners toe te staan hun gouden keeltjes op straat ten gehore te laten brengen. Langslopend winkelpubliek zal de ontroerende tonen van een muziekinstrument niet kunnen weerstaan en gul doneren. Tijd om je muzikale vrienden op te trommelen, je plankenkoorts te overwinnen en een plek te claimen in de drukste winkelstraat van Nijmegen. Helaas constateer je al snel dat het publiek niet geïnteresseerd is in je spel. Gelukkig zijn er krantenverkopers en moeders met kleine kinderen die het leed verzachten door een praatje te maken. Na de toegestane dertig minuten pak je met stramme vingers van de kou jezelf en je instrumenten warm in. De opbrengst bestaat uit slechts 2 euro, maar spelen in goed gezelschap is gelukkig veel meer waard.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen