Home VermaakDe Graadmeter De Graadmeter: Ticketuren van het Radboud Sportcentrum

De Graadmeter: Ticketuren van het Radboud Sportcentrum

door Redactie

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: Ticketuren van het Radboud Sportcentrum.

Tekst en foto’s: Rindert Oost en Vincent Veerbeek

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS.

Wat: PaardrijdenGraadmeter5
Moeite: Teugels laten vieren
Resultaat: Beste paard van stal
Score: 5/5

Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Om het maximale uit je sportkaart te halen, reis je daarom af naar een afgelegen manege voor een uniek ticketuur paardrijden. Je verruilt het muffe sportcentrum voor authentieke boerderijaroma’s. Met de kniehoge laarzen ben je even een cowboy in een oude western, klaar voor avontuur en imperialisme. Met de cap op je hoofd voelt het rondjes hobbelen in een zandbak toch een stuk minder stoer. Snel wordt duidelijk waarom paardrijden tegenwoordig hoofdzakelijk aan vrouwen is voorbehouden. Al dat gestuiter is niet erg comfortabel voor je stokpaardje. Na een uur lol op een knol is het toch jammer om je trouwe ros alweer in te ruilen voor de Brengbus terug naar de stad.

Wat: AquabomGraadmeter1
Moeite: Hoofd boven water houden
Resultaat: Nat pak
Score: 1/5

Wie baantjes trekken te rechtdoorzee vindt, kan gaan aquabommen. Hoewel de kleurrijke stukken schuimrubber en de halfbakken soundtrack anders doen vermoeden, lijkt deze “sport” nauwelijks op het discozwemmen van vroeger. Toen mocht je tenminste na drie tripjes van de glijbaan een zakje snoep verorberen. In plaats daarvan zit je een uur lang vast aan commando’s van een glibberige instructeur die je streng in de gaten houdt. Oefeningen die je zou verwachten bij Nederland in Beweging, zoals jumping jacks en squats, volgen elkaar met weinig afwisseling op. Uit verveling kijk je naar de badgasten achter het glas. Die vergapen zich aan de onverwacht jeugdige sporters, die overwegend vrouwelijk zijn. Dit veredelde waterballet mag een langzame verdrinkingsdood sterven.

Wat: Yoga Hatha Graadmeter3
Moeite: Lange adem
Resultaat: Zen-sationeel
Score: 3/5

Wanneer je dag nog voller is dan de Heyendaalshuttle om half negen, zoek je een rustmoment bij yoga. Geleid door de kalmerende stem van de instructrice vouw je jezelf tot een origamivogeltje. Adem in, adem uit. Ruil de drukte in je hoofd om voor de geur van voeten die een vorige yogi in de gifgroene mat heeft achtergelaten. Gelukkig mag je fier je hoofd de lucht in steken voor je de laatste adem uitblaast. De instructies die volgen zijn zweveriger dan Astro TV. Voordat duidelijk is wat er gebeurt, raak je verstrengeld in je eigen ledematen terwijl je op een been balanceert. Nog moeilijker dan balans vinden in het dagelijks leven, blijkt evenwicht bewaren op de yogamat. Zo biedt yoga op onverwachte manieren perspectief voor een stressvol leven.

Wat: SpinnenGraadmeter4
Moeite: Wind van voren
Resultaat: Peentjes zweten
Score: 4/5

De illusie om bij het spinnen een uurtje kalm te kunnen fietsen, wordt bruut aan diggelen geslagen zodra je de zweetlucht van de vorige pedaalridders inhaleert. In het begin is het nog rustig cruisen, maar na tien minuten spin je harder dan een tevreden kat. Vijfmaal beklim je een gesimuleerde heuvel, om in de spreekwoordelijke dalen daartussen je gezicht af te vegen met een doordrenkte handdoek. De instructeur schreeuwt enkele motiverende woorden, maar deze vallen weg bij de muziek van Muse en het gehijg in je nek. De tien minuten die volgen bieden een kijkje in de diepste cirkel van de hel. Na afloop draaien de benen nog op volle toeren en sta je stijf van de adrenaline. Je zou een volgespoten Lance Armstrong zo voorbij sjezen.

Wat: Zumba Graadmeter2
Moeite: Dansjes zonder drankjes
Resultaat: Poppen aan het dansen
Score: 3/5

Vastberaden om fit te blijven en dansmoves te leren waar alle 3G-tutjes jaloers op zouden zijn, ga je naar een ticketuur Zumba. Je zelfvertrouwen loopt gelijk een deuk op wanneer de instructrice je verwelkomt met een afkeurende blik jegens het mannelijk geslacht. Als je eenmaal in de flow komt van de Latin-muziek begin je tegen beter weten in enthousiast mee te dansen. Zwoele poses en ingewikkelde pasjes worden helaas zo snel op je afgevuurd dat je binnen twee minuten in de knoop ligt. Twister is er niks bij. Gelukkig komen de heupen weer los bij een vlotte salsa die elk moment kan escaleren in een spontane Macarena. Uiteindelijk blijkt het sensuele Zumba dankzij de confronterende spiegels vooral slecht voor het ego. Dansen doe je toch liever in het donker.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen